‘Zoetstof aspartaam is veilig’

De zoetstof aspartaam is veilig. De Europese voedsel- en warenautoriteit EFSA heeft twee recente onderzoeken naar de mogelijk schadelijke gevolgen van aspartaam bestudeerd, maar ziet daarin geen aanleiding haar standpunt aan te passen.

De aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) blijft 40 mg/kg lichaamsgewicht. Dat betekent dat een volwassene 4,5 liter frisdrank, gezoet met aspartaam, mag drinken. Of  1733 stukjes kauwgom of 650 zoetjes kan consumeren. Een kind van 25 kilo zou dan 1.7 liter frisdrank, 667 stukjes kauwgom of 250 zoetjes moeten gebruiken, om de veilige grens te passeren.

De eerste studie uit Italië vond weliswaar een verband tussen aspartaam en kanker bij muizen. Maar volgens de EFSA duurde het onderzoek zo lang dat de proefdieren ook kanker gekregen zouden kunnen hebben als gevolg van ouderdom.

Een Deense epidemiologische studie onder 60.000 zwangere vrouwen toonde aan dat er een verband zou zijn tussen de consumptie van light frisdranken en vroeggeboorten.

Maar ook hier is volgens de EFSA een oorzakelijk verband niet bewezen. Het ging namelijk om voortijdig opgewekte bevallingen en niet om spontane vroeggeboorten. EFSA is het met de onderzoekers eens dat meer onderzoek nodig is om te achterhalen of er sprake is van een oorzakelijk verband.

Bron: EFSA

Lees ook:EU onderzoekt risico’s aspartaam
Lees ook:EU-bureau: zoetjes niet kankerverwekkend
Lees ook:Nederlanders drinken meer light fris
Lees ook:Geen relatie tussen zuivel en een gezond gewicht
Lees ook:Worden kinderen hyper van snoep en frisdrank?

13 Reacties // Reageer

13 thoughts on “‘Zoetstof aspartaam is veilig’

    1. Amber

      Gelukkig staat er tegenover de pro-aspartaamlobby altijd nog de anti-aspartaamlobby ;-)

        /   Reply  / 
      1. JP Groot

        De wet van bullshit: Naarmate de onzin groter wordt, moet het juist tot 5 cijfers achter de komma aangetoond worden

          /   Reply  / 
        1. Maarten

          Ja dat blijkt wel! De mensen die, zelfs als ze weten dat aspartaam al in de darmen wordt afgebroken tot 3 eenvoudige stoffen die je ook met al je andere eten binnenkrijgt, toch nog denken dat aspartaam een “gif” is, die zijn het immers die elke keer weer de “veiligheid” zo nodig “aangetoond” willen hebben.

          Terwijl het ze uiteindelijk geen bal uitmaakt, want wat er ook uit zo’n onderzoek waarop “aangedrongen” werd komt, nooit zullen ze hun websites vol mis-informatie en complottheoriën aanpassen. Het is immers veel leuker om te geloven in een complot vol giffen, dan onder ogen te zien dat je jezelf hebt laten meeslepen in (weer) een voedselhysterie!
          Immers, het voelde net zo lekker om het complot te ontmaskeren, en jezelf te complimenteren als horende bij de underdog in een ongelijke strijd; een klein clubje “onafhankelijke” denkers.

          Maar voor mij ben je past echt onafhankelijk in je denken als je ook de mogelijkheid toelaat dat je misschien gewoon fout zat. Dus je oordeel baseren op basis van de feiten en niet al dat elkaar opjuttende gif-geroep.

            /   Reply  / 
  1. z

    Dat mensen zonder blikken of blozen durven te beweren dat aspartaam (en familie) veilig is!

      /   Reply  / 
    1. Elleke

      Heb jij bewijzen dat het niet zo is dan? Of praat je gewoon de grote massa na?

        /   Reply  / 
      1. JP Groot

        Ik ben zo vrij om te reageren:
        Er zijn twee grote massa’s die je achterna kan lopen
        1) de pro aspartaan loby. Er zijn altijd studies uit te voeren die aantonen dat het wel allemaal meevalt. Bedenk wel dat deze lobby een enorme financiële belangenverstrengeling heeft. De ‘light’ industrie (denk aan coca cola) heeft enorme belangen bij het handhaven van deze zoetstoffen. In mijn eerdere link zie je ook de belangen van de uitvinders die naderhand de politiek in gingen om hun eigen product goed te kunnen keuren.
        2) de steeds bewuster wordende massa van consumenten die zich afvragen wat er allemaal in ons voedsel zit. Gesteund door net zo veel of meer studie die aantonen dat aspartaan eigenschappen heeft die op zijn minst bedenkelijk zijn. denk aan de omzetting in formedalhyde bij temperaturen boven de 30 celsius.

        Nsast de massa’s ben je natuurlijk zelf verantwoordelijk voor het maken van je eigen keuzes gebaseerd op alle informatie die je kan vinden. Het is verstandig om jezelf goed te informeren en niet klakkeloos alles te geloven. Het nieuws achter het nieuws van belanghebbende vind ik iig net zo belangrijk.

          /   Reply  / 
  2. JP Groot

    Ik pleit voor een bijsluiter voor aspartaan houdende producten.
    Geef de wetenschappelijk objectieve chemische eigenschappen van het ingrediënt aan. Dan mag de consument zelf oordelen of hij het nog wel wil ‘innemen’.
    Weet iemand nog een kauwgom merk zonder aspartaan?

      /   Reply  / 
  3. JP Groot

    het belangrijkste nadeel is wellicht: veel aspartaam innemen leidt tot obesitas, de belangrijkste doodsoorzaak op de planeet. De zoete smaak zonder zoete calorieën geeft craving naar meer consumptie.

      /   Reply  / 
    1. Annabel

      Klopt helemaal. Ik ben 2 weken terug gestopt en ben 2 kilo kwijt. Je hebt niet zo’n trek meer in zoet.
      Ik hoop dat mijn geheugen ook weer beter wordt.

      Groetjes Annabel.

        /   Reply  / 
  4. gea

    ongelofelijk dat de massa misleid word met berichten over aspartaam kan geen kwaad.
    een heel mooi voorbeeld hoorde ik laatst van een goede vriend van mij: hij had een tijdje terug optimel gedronken en dat voor een langere periode(zit dus aspartaam in en word als gezondheidsdrankje aangeprezen)
    hij ontdekte dat hij bloed plaste en ook in zijn sperma(schokkend) zat bloed en hij is zo geschrokken en is gelijk gestopt hiermee en is nooit meer terug gekomen.
    en dit is dus wat waarneembaar was dus de lange termijn gevolgen nog niet eens meegenomen want die zijn er zeker.
    als je er wat in gaat verdiepen dan snap je het hele plaatje van het waarom deze gifstof wereldwijd in ingevoerd in zoveel voedingsstoffen.
    maak je eigen keuze en denk nooit als het toegestaan is dan zal het wel ok zijn want zo is het echt niet.

      /   Reply  / 
    1. Maarten

      Hoi gea,

      Als je bloed plast kun je beter naar de dokter gaan!! Om zelf het “stoppen met optimel” als je “behandelplan” te kiezen vind ik nogal riskant, jij niet?

      groeten
      Maarten

      PS er zit helemaal geen aspartaam in Optimel. Kijk maar op het etiket; ze gebruiken wel 3 andere zoetstoffen, maar geen aspartaam.

        /   Reply  / 
      1. Natasja

        Jarenlang heeft er aspartaam in Optimel gezeten (jawel, het “gezondheidsdrankje”). Sinds een half jaar is dit vervangen door sucralose (door alle negatieve berichtgeving). Tja, ook niet al te best chemisch spul helaas. Waar blijft de stevia in Optimel? Dan ga ik het weer drinken!

        Groetjes,
        Natasja

          /   Reply  / 
  5. Pingback: EU onderzoekt risico’s aspartaam | Gezondheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>