Partner belangrijk bij herstelproces burn-out


De invloed die partners hebben op hun naaste die burn-out is, is enorm. Zij worden echter nauwelijks betrokken bij het herstelproces. Hierdoor is blijvend herstel extra moeilijk. Dit constateert Pieter Frijters. Hij heeft een eigen praktijk waarin hij onder meer mensen met burnout en hun partners coacht.

Frijters werd 20 jaar geleden zelf geconfronteerd met een burn-out en daaruit voortkomende angsten en onzekerheid. Bezoeken aan huisarts, neuroloog en psycholoog leidden tot niets. Hij was op een dood spoor beland en ging, toen hij weer wat energie kreeg, zelf op zoek naar een oplossing voor zijn klachten.

Na veel experimenteren, leren en bijstellen, ontwikkelde hij Mind Tuning. Geen therapie, maar een radicale methode om iemand te coachen en in een korte tijd angst of onzekerheid om te zetten in zelfvertrouwen.

In zijn praktijk ziet Frijters dat in veel therapieën partners nog amper bij het herstelproces worden betrokken. Vaak weten ze niet wat ze moeten doen of hoe ze kunnen helpen waardoor ze al snel langs de zijlijn komen te staan. Volgens Frijters is de rol van de partner in het herstelproces juist essentieel. Ze zijn een belangrijk onderdeel van de oplossing en kunnen veel doen om blijvend herstel te bevorderen.

Nu vervallen partners door onbegrip al snel in de verwijtende sfeer. Dit vergroot druk op de relatie en op degene die burnout is. Door de partner te betrekken in de behandeling kunnen zij juist stress, psychische druk en het schuldgevoel wegnemen.

Frijters heeft een aantal tips voor partners op een rij gezet:
-         Blijf betrokken bij je partner.
-         Alles dat aandacht krijg, groeit. Dus besteed aandacht aan de oplossing en niet aan het probleem.
-         Negeer negatief gedrag.
-         Realiseer je dat je partner niet meer alles aankan en probeer zijn of haar grenzen in de gaten te houden.
-         Signalen als prikkelbaarheid en moeheid zijn momenten waarin je als partner kunt ingrijpen. Doe dit niet door te betuttelen maar creëer rustpunten.
-         Accepteer dat je partner verandert en dat de kans klein is dat hij of zij weer hetzelfde wordt als voor de burn-out.

Meer weten? Kijk dan op www.mindtuning.nl

Lees ook:Grotere kans op depressie met dementerende partner
Lees ook:Vrouwen depressiever bij confrontatie met kanker
Lees ook:Man verlaat zieke vrouw eerder dan andersom
Lees ook:Aantal werknemers met burn-out neemt toe
Lees ook:7% lijdt aan depressies

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Partner belangrijk bij herstelproces burn-out

  1. Burnout de kans van je leven

    Beste Amber,

    Dat de partner van de burnouter van levensbelang is heb ik aan den lijve mogen ondervinden. Nu jaren later wijst hij mij nog vrijwel dagelijks op mijn zwakke punten en dringt hij erop aan dat ik het rustig aan moet doen. Tijdens mijn burnout was hij er voor mij door naar mij te luisteren en mijn verhalen en problemen soms wel tien keer aan te horen. Hij hoefde mijn problemen niet op te lossen. Alleen luisteren en soms meedenken was ruim voldoende.

    Complimenten voor jouw artikel!

    Met vriendelijke groet,
    Sid Doray
    Auteur van het boek: Burnout, de kans van je leven!

      /   Reply  / 
  2. Ronald Nico

    De partner is zeer belangrijk. Het vereist een hoop inlevingsvermogen van de partner om tijdens een burnout de steun vol te houden!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>