Malariamug gek op zweetvoeten

Malariamuggen zijn gek op zweetvoeten. De geur van bacteriën die op de huid van een voet leven is voor de mug zelfs sterker dan de lucht CO2, zo ontdekten onderzoekers van de Wageningen Universiteit.

De wetenschappers onderzochten waarom muggen niet rond de mond steken, maar vaak bij de enkels en voeten. Daaruit blijkt dat de vrouwtjes de lucht van zweetvoeten gebruiken om hun doel te vinden. Een malariamug kan van tientallen meters afstand mensen lokaliseren via de kooldioxide in de lucht die wij uitademen.

Toch volgt de mug het CO2 spoor niet tot de bron, de mond en neus, maar bijt de malariamug het liefst rond de enkels en voeten. Kennelijk wordt het insect in de laatste meters van het kooldioxidespoor afgeleid.

Onderzoeker Remco Suer, die 9 mei op zijn onderzoek promoveert, beschouwt de bevindingen als aanknopingspunt om het zoekgedrag van de malariamug te verstoren en zo de verspreiding van malaria tegen te gaan.

Bron: WUR

Lees ook:Hiv en malaria blijken dodelijke combinatie
Lees ook:Zweetvoeten hoeft geen probleem te zijn
Lees ook:‘Spray met kippengeur tegen malaria muggen’
Lees ook:Nederlandse vrouw zorgt slecht voor haar voeten
Lees ook:Muggenalert gaat ons beschermen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>