Hoop voor betere behandeling acute leukemie

Britse wetenschappers werken aan een manier om te voorkomen dat een van de meeste agressieve vormen van acute leukemie, MLL, na de behandeling terugkeert. Zij ontdekten dat niet één, maar twee eiwitten een belangrijke rol spelen in de overleving en snelle vermenigvuldiging van de kankerstamcellen.

Kankerstamcellen zijn beter dan gewone leukemiecellen bestand tegen standaardbehandelingen, zoals bestraling en chemotherapie. Zelfs als de behandeling in eerste instantie succesvol lijkt, zijn zij in staat de ziekte opnieuw te laten terugkeren, vaak in een agressievere vorm dan de eerste keer.

Bij meer dan de helft van de patiënten met acute leukemie keert de ziekte terug. En hun vooruitzichten zijn slecht: minder dan de helft leeft na 5 jaar nog.

Wetenschappers van het King’s College London hebben nu bij muizen een mogelijk oplossing gevonden. Zij onderzochten leukemiestamcellen die voorkomen bij een vorm van acute leukemie waarbij mutaties op treden in het MLL-gen. Deze agressieve vorm van leukemie is verantwoordelijk voor 70% van alle gevallen van leukemie bij kinderen en 10% van de gevallen van acute leukemie bij volwassenen.

Het was al bekend dat het eiwit Bmi1 een belangrijke rol speelt in de overleving en snelle vermenigvuldiging van de kankerstamcellen. Maar de Britse wetenschappers ontdekten dat dit ook geldt voor het eiwit Hoxa9.

Volgens onderzoeker professor Eric So is de ontdekking belangrijk voor het begrijpen hoe de verwoestende ziekte bij mensen kan terugkeren na de standaardbehandeling. De volgende stap is in zijn ogen dat onderzocht moet worden hoe de twee eiwitten precies de kanker helpen groeien. Daar zal de behandeling vervolgens op aangepast moeten worden.

Bron: BBC

Lees ook:Doorbraak in strijd tegen leukemie
Lees ook:Kinderen die genezen van leukemie riskeren andere vorm van kanker
Lees ook:Duitse man lijkt genezen van hiv
Lees ook:Behandeling leukemie zeer succesvol
Lees ook:Broccoli kan mogelijk borstkanker stoppen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>