Huisarts worstelt met vraag om euthanasie

Ruim één op de tien huisartsen werkt niet mee aan een verzoek om euthanasie. De overige 87% doet dat in principe wel. Dat blijkt uit een onderzoek van actualiteitenrubriek EenVandaag onder 800 huisartsen.

Driekwart van de huisartsen vindt dat de huidige regels van euthanasie prima zijn; ze hoeven volgens hen dan ook niet verruimd te worden.

Euthanasie mag enkel toegediend worden bij uitzichtloos en ondragelijk lijden. Maar steeds vaker is er discussie of euthanasie ook mogelijk zou moeten zijn als er geen sprake is van ondraaglijk lijden, maar iemand het gewoon mooi geweest vindt.

De vraag naar euthanasie is de laatste jaren toegenomen. Het totaal aantal gemelde gevallen bedroeg vorig jaar 2700. In 2006 waren het er nog 1900. Veel huisartsen hebben moeite met de toename. Tweederde voelt zich wel eens onder druk gezet door familie of de patiënten zelf.

Bijna 4 op de 10 huisartsen is voorstander van de pil van Drion. Dit is een pil waarmee bijvoorbeeld een bejaarde die het leven niet meer ziet zitten in kan nemen en op humane wijze een einde aan het leven kan maken.

Bron: EenVandaag

Lees ook:Els Borst wil euthanasie kinderen
Lees ook:Kind in België heeft euthanasie gekregen
Lees ook:Aantal gevallen euthanasie daalt fors
Lees ook:Moet een kind om euthanasie kunnen vragen?
Lees ook:Euthanasie: vaak thuis en bij jongere patiënten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>