Aantal gevallen euthanasie daalt fors

Het aantal gevallen van euthanasie is de laatste jaren scherp gedaald. Tegelijkertijd is de bereidheid van artsen om euthanasie te melden, toegenomen.

Dat blijkt uit de evaluatie van de Wet toetsing levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding (WTL), die vandaag wordt gepresenteerd.

De wet trad in 2002 in werking. Een jaar eerder werd naar schatting in 3500 gevallen euthanasie gepleegd: het toedienen van een dodelijk middel door een arts op uitdrukkelijk verzoek van de patiënt. Vier jaar later, in 2005, was dat aantal gedaald naar ruim 2300 gevallen.

In dezelfde jaren steeg het aantal gevallen van palliatieve sedatie van 8500 naar 9700. Daarbij wordt een patiënt die nog zeer kort te leven heeft, in diepe slaap gebracht zodat die het stervensproces en het daarmee gepaard gaande lijden niet meer bewust meemaakt.

SP en VVD zijn niet verrast over de verschuiving van euthanasie naar palliatieve sedatie. ‘Die trend zag je al langer’, stelt VVD’er Van Miltenburg. ‘Het lijkt erop dat palliatieve sedatie de plek van euthanasie heeft ingenomen.'

De twee partijen maken zich wel zorgen over de keuzevrijheid van de patiënt in zijn laatste dagen. SP-Kamerlid Kant: ‘Voor artsen is palliatieve sedatie een makkelijker weg. Er is geen controle door de euthanasiecommissie en ook is het emotioneel makkelijker. Maar het mag niet zo zijn dat artsen palliatieve sedatie opleggen voor hun eigen gemak.’ Van Miltenburg: ‘Artsen mogen de weg naar de euthanasie niet afsnijden.’  

De wet voldoet aan de verwachtingen, stelt de commissie vast. Zij heeft ‘een positief beeld’. De wet biedt meer rechtszekerheid aan betrokken artsen, en heeft de praktijk rond levensbeëindiging transparanter gemaakt. ‘Dat neemt niet weg dat 20 procent van alle uitgevoerde gevallen van levensbeëindiging op verzoek niet wordt gemeld.’ Desondanks functioneert de controle ‘naar behoren’.

Bron: bijzijn.nl 

Lees ook:‘Artsen geven patiënten soms te vroeg zachte dood’
Lees ook:Aantal meldingen euthanasie stijgt met 19%
Lees ook:Minister Schippers houdt ‘euthanasieteams’ niet tegen
Lees ook:Euthanasie: vaak thuis en bij jongere patiënten
Lees ook:Hoogleraar: versterven mensontwaardig

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>