‘Artsen geven patiënten soms te vroeg zachte dood’

Artsen geven patiënten soms palliatieve sedatie terwijl de patiënt nog enkele maanden te leven heeft. Dat is tegen de regels. Voorzitter Reina de Valk van de vijf regionale toetsingscommissies voor euthanasie heeft dat woensdag gezegd tijdens een uitzending van Radio 1.

De toetsingscommissies hebben woensdag hun jaarverslag gepresenteerd. Bij palliatieve sedatie wordt een patiënt kunstmatig in slaap gebracht zodat hij of zij vervolgens geleidelijk overlijdt. De handeling mag alleen worden toegepast bij mensen die nog een of twee weken te leven hebben.

Kort geleden bleek dat artsen steeds vaker palliatieve sedatie toepassen en dat euthanasie minder wordt toegepast. Bij palliatieve sedatie is geen controle op de uitvoering, terwijl dat bij euthanasie wel het geval is.

Voorzitter De Valk van de toetsingscommissies voor euthanasie wil dat de artsen nog eens worden gewezen op de regels die gelden voor palliatieve sedatie. In het uiterste geval kan volgens haar de Inspectie voor de Gezondheidszorg ingrijpen als blijkt dat artsen op het verkeerde moment palliatieve sedatie toepassen.

Bron: trouw.nl 

 

Lees ook:Euthanasie: vaak thuis en bij jongere patiënten
Lees ook:Aantal gevallen euthanasie daalt fors
Lees ook:Hoogleraar: versterven mensontwaardig
Lees ook:‘Eerder beginnen met palliatieve zorg’
Lees ook:Toetsing euthanasie moet op de schop

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>