Hoogleraar: versterven mensontwaardig

Steeds minder artsen werken mee aan euthanasie. In plaats daarvan gebruiken zij terminale sedatie en laten zij doodzieke mensen langzaam in coma versterven. Dit is voor de patiënt vaak mensontwaardig en slecht voor de rouwverwerking van nabestaanden. Bovendien is sedatie niet voor euthanasie bedoeld. Dat zegt Peter Heintz, scheidend hoogleraar obstatrie en gynaecologie van het Universitair Medich Centrum Utrecht morgen in zijn afscheidsrede.

In zijn afscheidsrede pleit hij ervoor om sedatie alleen te geven aan patiënten die daar uitdrukkelijk voor kiezen. Jonge artsen moeten bij euthanasie vootaan begeleid worden door ervaren collega’s.

Heintz: "Waarom willen mensen vroegtijdig overlijden? Vaak omdat zij zelf een moeder of iemand anders onder de meest erbarmelijke omstandigheden hebben zien aftakelen en sterven. Dat willen zij niet. Zij willen menswaardig dood gaan. Dat kan met euthanasie. Niet met palliatieve of terminale sedatie. Daarmee breng je de patiënt dagen lang in diepe slaap. Zo’n patiënt krijgt dan vaak longontsteking, gaat rochelen en wordt onrustig. Dat heeft grote impact op de familie."

Het aantal officiële euthanasiemeldingen in Nederland daalt. Van 2216 in 1999 tot een kleine 1900 in 2004. Volgens Heintz gaan artsen op sedatie over omdat ze grote moeite hebben met het uitvoeren van een abrupte dood. De artsenkoepel KNMG gaat een onderzoek instellen. Woordvoerder Van Wijlick: "Artsen moeten de richtlijnen volgen. Sedatie is bedoeld om onbehandelbare symptomen te onderdrukken en mag geen sluipweg zijn voor euthanasie.’

Bron: AD

Lees ook:Euthanasie: vaak thuis en bij jongere patiënten
Lees ook:Euthanasie is een recht
Lees ook:‘Artsen geven patiënten soms te vroeg zachte dood’
Lees ook:Aantal gevallen euthanasie daalt fors
Lees ook:Flinke toeloop bij Levenseindekliniek

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>