Aantal meldingen euthanasie stijgt met 19%


Er zijn vorig jaar 3136 meldingen gedaan van euthanasie, 19% meer dan in 2009. Dat blijkt uit het jaarverslag van de vijf regionale toetsingscommissies euthanasie.

De toetsingscommissies oordeelden in bijna alle gevallen dat de arts overeenkomstig de zorgvuldigheidseisen heeft gehandeld. In slechts 9 gevallen oordeelde de commissie dat de arts dat niet heeft gedaan. De zaken zijn gemeld bij Justitie en de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Het aantal euthanasiemeldingen neemt sinds 2006 elk jaar toe. De oorzaak daarvan is niet bekend, maar wordt momenteel onderzocht. Naar verwachting zullen de resultaten van dit onderzoek eind 2012
bekend worden.

De Wet toetsing levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding bestaat sinds april 2002. De commissies toetsen of de arts al dan niet heeft gehandeld volgens de wettelijke zorgvuldigheidseisen.

Zo moet er onder meer sprake zijn van een vrijwillig en weloverwogen verzoek en van uitzichtloos en ondraaglijk lijden van de patiënt. Ook moet de behandelend arts ten minste één onafhankelijk arts hebben geraadpleegd en moet de levensbeëindiging medisch zorgvuldig zijn uitgevoerd.

Bron: Ministerie van VWS

 

Lees ook:Minister Schippers houdt ‘euthanasieteams’ niet tegen
Lees ook:Aantal gevallen euthanasie daalt fors
Lees ook:Els Borst wil euthanasie kinderen
Lees ook:Artsen gebruiken ruimte euthanasiewet steeds meer
Lees ook:NVVE pleit voor afschaffing toetsing van euthanasie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>