Maasstad Ziekenhuis boos over berichtgeving AD

Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam is boos over de berichtgeving in het Algemeen Dagblad van afgelopen vrijdag. In het artikel staan volgens het ziekenhuis feitelijke onjuistheden en worden verkeerde suggesties gewekt.

Op zijn eigen website slaat het ziekenhuis van zich af. Zo wordt er in het artikel gesuggereerd dat met zekerheid is vastgesteld dat de eerste besmetting al is aangetroffen in 2009 en mogelijk zelfs al in 2008. Dat is volgens het ziekenhuis pertinent onwaar: de eerste aangetoonde besmetting met de Oxa48 producerende Klebsiella-bacterie zou dateren van september 2010.

De uitspraak ‘Bij de eerste besmetting had volgens het team al groot alarm moeten worden geslagen,’ is volgens het Rotterdamse hospitaal onjuist. ‘Het onderzoeksteam van hoogleraar Infectieziekten Marc Bonten heeft die uitspraak nooit gedaan.’

Ook de uitspraak ‘Besmette patiënten bleken allemaal op precies dezelfde manier resistent tegen de meeste soorten antibiotica als de dragers van Oxa48…’ is volstrekt onjuist. Het ziekenhuis op zijn website: ‘Er was zelfs een grote variatie in de resistentiepatronen. Ze leken met andere woorden niet eens op elkaar, maar uit voorzorg zijn alle afwijkende resistentiepatronen als ‘verdacht’ beschouwd.’

Volgens het Maasstad Ziekenhuis klopt het ook niet dat er enkele personeelsleden besmet zijn geraakt. ‘Er zijn ongeveer 100 medewerkers van de intensive care getest en bij hen is geen besmetting gevonden. Daarenboven zijn er op dit moment geen aanwijzingen dat de  bacterie zich verspreidt. Daarom is besloten dat er nu geen reden is om de rest van het personeel te testen.’

Onderzoeksleider Marc Bonten, als hoogleraar Infectieziekten verbonden aan het UMC Utrecht, beklemtoont tot slot dat de informatie van het AD niet afkomstig is uit zijn onderzoeksteam.

Bron: Maasstad Ziekenhuis

Lees ook:Twee nieuwe bacteriedoden in Maasstad Ziekenhuis
Lees ook:Al 13 ziekenhuizen kampen met resistente VRE-bacterie
Lees ook:Ziekenhuisbacterie woekert voort
Lees ook:Patiënten terug om mogelijk ‘vuile’ endoscoop
Lees ook:Directeur Maasstad Ziekenhuis stapt op

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Maasstad Ziekenhuis boos over berichtgeving AD

  1. H.v.d. Graaf

    Dat het Maasstad Ziekenhuis zich druk maakt om een suggestie vind ik onsmakelijk. De groot aantal besmettingen in het ziekenhuis spreek voor zich.
    De directie vindt schijnbaar nog steeds dat ze goed functioneert.
    Ik begrijp niet dat de Officier van Justitie geen strafrechtelijk onderzoek doet naar verwijtbaar mis management. Bewijs ligt al tafel gezien het aantal doodde patiënten. En slecht samen werkende afdelingen.
    Dit valt aan te merken als niet delegeerbare verantwoordelijkheden van de directie en dus juridisch strafbaar. Zeker op deze positie is een slecht geheugen geen excuus.

      /   Reply  / 
  2. s.crew

    De reactie v.h. Maastadziekenhuis spreekt boekdelen. Boekdelen arrogamtie dan.
    Het is ongelooflijk dat er over de hoofden v. zeker 27 mensen gekissebist wordt over de schuldvraag ,en dat alleen uit juridische overweging, als ik toegeef, erken ik (deel)schuld, zal de directeur op aanraden v.d. advocaat denken. En wèg afzwaai-bonus. Dát moet voorkomen worden, nietwaar?

    Men is in dit land hopeloos het noorden kwijt, ieder doolt met zijn of haar eigen setje morele regels rond, en daar komen ongelukken van….

    En voor wie denkt dat er met bijv. Rutte/Wilders een betere, frisse wind staat, zal zéér bedrogen uitkomen, iemand die met de grootste moeite een academische prestatie kon leveren en drukker was met netwerken en kruiwagentjes ristelen. Het gaat lekker zo…

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>