Doorbraak met creëren van stamcellen uit mens

Onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam hebben ontdekt welk eiwit ervoor zorgt dat een embryonale stamcel kan uitgroeien tot elk type stamcel van het lichaam. De ontdekking is een belangrijke stap in de ontwikkeling van nieuwe cellen uit volwassen lichaamscellen.

Wetenschappers gebruiken op dit moment vooral embryonale stamcellen in onderzoek, vanwege hun unieke eigenschap om te kunnen uitgroeien tot elk celtype van het lichaam. Maar aan embryonale stamcellen kleven twee belangrijke nadelen: ze zijn schaars en het ligt moreel gevoelig. 

Volwassen lichaamscellen daarentegen zijn eenvoudig weg te nemen, maar hebben weer als nadeel dat ze hun eigenschap behouden. Een huidcel blijft daardoor altijd een huidcel en kan niet uitgroeien tot bijvoorbeeld een longstamcel.

De Rotterdamse wetenschappers hebben nu ontdekt dat het eiwit Wnt ertoe bijdraagt dat embryonale cellen kunnen uitgroeien tot welke lichaamscel dan ook.

Derk ten Berge, stamcelbioloog bij het Erasmus MC en onderzoeksleider: ‘Embryonale stamcellen hebben de unieke eigenschap dat ze alle cellen van het lichaam kunnen vormen. Het is echter moeilijk ze deze eigenschap te laten behouden. Stamcellen hebben namelijk een sterke neiging om zich te veranderen in meer gespecialiseerde lichaamscellen. Deze verandering gaat in kleine stapjes, maar is een onomkeerbaar proces.’

‘Bij elke stap gaat de cel meer lijken op zijn uiteindelijke celtype, en verliest een beetje van zijn vermogen om andere celtypen te vormen. We hebben nu ontdekt dat het eiwit Wnt voorkomt dat een embryonale stamcel de eerste stap zet in het veranderingsproces, waardoor de stamcel het vermogen om in alle cellen te veranderen behoudt.’

Als het lukt om van lichaamseigen cellen embryonale stamcellen  te maken die vervolgens overal ingezet kunnen worden, dan zijn stamcellen van embryo’s niet langer nodig. Het zou dan mogelijk moeten zijn om van elk mens lichaamseigen weefsels kunnen te kweken, aldus Ten Berge.

Bron: Erasmus MC

 

Lees ook:Miljoenen voor betere behandeling leukemie
Lees ook:Wetenschappers ontdekken belangrijke factor hiv-besmetting
Lees ook:‘Stamcellen kunnen kanker veroorzaken’
Lees ook:Hartspiercellen ontwikkeld in Utrecht
Lees ook:Lichaamseigen hartkleppen via vruchtwater

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>