Wetenschappers ontdekken belangrijke factor hiv-besmetting

Onderzoekers van het VU Medisch Centrum in Amsterdam hebben mogelijk ontdekt welke cel een rol speelt bij de gevoeligheid voor besmetting met hiv. De zogeheten Langerhanscel beschikt over een eiwit dat het hiv-virus afbreekt. Als dit eiwit niet goed werkt, is de kans op hiv-besmetting extra groot.

Bij seksuele overdracht komt het hiv-virus eerst in contact met de Langerhanscellen. Deze cellen vormen een netwerk dat zich bevindt op plaatsen waar het lichaam in contact staat met de buitenwereld, zoals de slijmvliezen en de huid. Het eiwit dat zich op de Langerhanscellen bevindt, langerin, vangt het hiv-virus en vernietigt het voordat het virus andere cellen kan infecteren.

Als het eiwit niet goed werkt, verandert de beschermende rol van langerin in een virusverspreidende rol. De Langerhanscellen worden dan zelf besmet en verspreiden het virus door het hele lichaam.

Volgens de onderzoekers is het cruciaal dat er therapieën worden ontwikkeld die de functie van langerin versterken. Dat zou volgens hen een belangrijke stap zijn in de strijd tegen hiv.

Bron: hln.be 

Lees ook:Virus doodt hersentumoren
Lees ook:Aidsvirus ontwikkelt onverwachte resistentie
Lees ook:Kleurenblindheid mogelijk te genezen
Lees ook:Waarom heerst griep altijd in de winter?
Lees ook:Chinezen ontdekken resistente variant vogelgriep

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>