Zorg wordt flink duurder

De zorgkosten stijgen flink in 2012. Dat meldt De Telegraaf vanochtend op basis van uitgelekte plannen die het kabinet op Prinsjesdag bekend zal maken.

De zorgtoeslag die zo’n 5 miljoen Nederlanders krijgen als tegemoetkoming in de zorgkosten, wordt flink omlaag geschroefd. De hoogte van de zorgtoeslag is afhankelijk van de hoogte van het inkomen. Hoe lager het inkomen, hoe hoger de zorgtoeslag.

In 2012 gaat die zorgtoeslag dus omlaag. Alleenstaanden krijgen ongeveer 100 euro per jaar minder, gezinnen met een modaal inkomen circa 160 euro, zo heeft de krant berekend. De lage inkomens worden daarbij het meest gespaard, rijkere Nederlanders moeten diep in de buidel tasten.

Daarnaast gebeurt er ook het een en ander met de zorgpremie. Verzekerden betalen in Nederland maandelijks een vaste premie aan de zorgverzekeraar voor de basisverzekering. De hoogte van die premie bepalen de verzekeraars zelf. In 2012 gaat de premie vrijwel zeker weer omhoog.

Via het inkomen betaalt iedereen daarnaast de inkomensafhankelijke bijdrage. En ook die verandert. Nu wordt 7,75% zorgpremie geheven over een inkomen tot 33.427 euro. Vanaf 2012 verhoogt het kabinet deze grens naar 50.056 euro en verlaagt het de premie naar 7,1%. 

Hierdoor betalen Nederlanders met een laag inkomen minder premie, en Nederlanders met een midden en hoog inkomens juist meer. Wie volgend jaar ongeveer 37.000 euro verdient, gaat fors meer betalen, oplopend tot 1.000 euro per jaar, aldus De Telegraaf.

Al met al gaat de zorg ons volgend jaar dus flink meer geld kosten.

Bron: De Telegraaf

Lees ook:Wanbetalers krijgen toch zorgtoeslag
Lees ook:Eigen risico kan oplopen tot 600 euro
Lees ook:Inkomensafhankelijk eigen risico blijft wél
Lees ook:Zorgtoeslag staat op de tocht
Lees ook:Wat staat de zorg in 2012 te wachten?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>