Dagelijks 200 ouderen gewond door val

Op een doorsnee dag worden in Nederland bijna 200 ouderen bij spoedeisende hulp binnengebracht nadat ze gewond zijn geraakt bij een val. Vaak gaat het om een hoofdwond of gebroken heup. Dat blijkt uit onderzoek van Klaas Hartholt is arts-onderzoeker op de afdelingen Geriatrie en Traumatologie van het Erasmus MC in Rotterdam.

Volgens Hartholt wordt het valprobleem bij ouderen niet voldoende erkend. Een deel van de incidenten en letsels is te voorkomen, bijvoorbeeld door het geven van adviezen over lichamelijke activiteit en botontkalking en een analyse in een valkliniek.

Dat voorkomt een hoop leed én het bespaart geld. Want behandeling van het letsel op de spoedeisende hulp kost gemiddeld € 9.000 per oudere.

De totale zorgkosten door een val zijn hiermee hoger dan de kosten van bijvoorbeeld suikerziekte of hartziekten bij 80-plussers. Het gaat om € 674 miljoen per jaar. Heupfracturen leiden tot ongeveer de helft van de ziekenhuisopnamen.

In de afgelopen 30 jaar is het aantal valincidenten bij ouderen sterk gestegen. In de periode 2007-2009 in Nederland bezochten jaarlijks 72.000 ouderen een Spoedeisende Hulp met de gevolgen van een val. In 1981 waren dat er nog 14.000.

Positief is dat de ligduur in het ziekenhuis met tweederde is afgenomen de laatste 20 jaar. Dankzij die kortere ligduur heeft de stijging van het aantal patiënten niet geleid tot een grotere vraag in het aantal ziekenhuisbedden.   

Bron: Erasmus MC

Lees ook:Minder medicatie helpt tegen vallen bij ouderen
Lees ook:Menselijk falen meestal oorzaak van fouten op Spoedeisende Hulp
Lees ook:Betalen voor spoedeisende hulp schrikt af
Lees ook:Artsen vrezen voor plannen spoedzorg
Lees ook:Aantal ongevallen neemt flink toe

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>