Kwart van de Nederlanders mijdt zorg in 2012

Eén op de vier Nederlanders zegt volgend jaar minder snel een beroep te doen op zorg. Het gaat dan vooral om de huisarts, tandarts en fysiotherapeut. Ze hebben nog 3 maanden de tijd om na te denken of dat wel een verstandige beslissing is….

Uit een onderzoek in opdracht van RTL Nieuws blijkt dat 23% van plan is om minder vaak een zorgverlener te bezoeken om de kosten te drukken. Vooral de fysiotherapeut (61,2%) moet eraan geloven, maar ook de tandarts (51,8%), huisarts (46,7%) en psycholoog (46,3%).

Het lijkt erop dat mensen nu al in paniek raken zonder dat ze weten wat de zorg hen volgend jaar gaat kosten. Bovendien getuigt deze houding van een behoorlijke dosis struisvolgpolitiek.

Stop de kop maar in het zand, dan merken we niks. Je zou je echter af kunnen vragen of het handig is om met een longontsteking of kiespijn te blijven lopen?

Of dat het verstandiger is op tijd naar de huisarts te gaan (waarvoor geen eigen bijdrage geldt) om erger te voorkomen? En of het niet verstandiger is om één of twee keer per jaar voor controle naar de tandarts te gaan (circa 20 euro per consult) en thuis goed te poetsen? Dan voorkom je dat je je gebit verwaarloost en de schade straks niet meer te overzien is.

De stijgende kosten in de zorg zijn wederom een goede reden om de ziektekostenverzekering voor 2012 weer eens goed onder de loep te nemen en jezelf af te vragen of je die aanvullende verzekering wel nodig hebt.

Door het geld dat je bespaart met het afschaffen van de aanvullende verzekering in een potje te stoppen, heb je een extra buffer voor als je onverhoopt volgend jaar tóch zorg nodig blijkt te hebben die niet vergoed wordt! En anders heb je aan het einde van het jaar geld over. Dat is ook meegenomen!

Lees ook:Eigen risico omzeilen met nieuwe zorgverzekering
Lees ook:Denk goed na over je aanvullende verzekering!
Lees ook:Wat zit er ook al weer in het basispakket?
Lees ook:SOS Arts trapt af in Amsterdam
Lees ook:Zorgverzekering circa 150 euro duurder

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Kwart van de Nederlanders mijdt zorg in 2012

  1. s.crew

    Dit mag niet verbazen: het ontmoedigingsbeleid is al in de jaren ’80 ingezet. Toen al voorspelden demografen de naderende scheefgroei tussen premieopbrengst en zorgbehoefte.

    Om zeer uiteenlopende redenen zou je kunnen concluderen dat deze instinctieve reactie en het voornemen zorg te mijden, precies is “what the doctor ordered”.

    Als overal dekking voor moet zijn, kàn geen enkele assuradeur voor 100% dekking zorgen. De markt verwacht dat echter wel, een wat naïeve verwachting.(idem pensioenfondssen)

    Tel daarbij de weigering van de welgestelden om een inkomensafhankelijke bijdrage te leveren, en we hebben de situatie dat de wal het schip keert.

    “Den Haag” blij.

      /   Reply  / 
  2. Miranda

    20 euro per tandartsconsult? laat me niet lachen! en die tip om misschien maar de aanvullende verzekeringspremie in een wollen sok te stoppen is ook niks waard!

      /   Reply  / 
  3. m.r.

    ‘k Spreek de auteur nog wel eens als die ook, bijvoorbeeld, na 4 maanden intens tobben en lijden en vele, vele specialistische ziekenhuisonderzoeken en een biopsie, te horen krijgt dat ze een auto-immunziekte heeft… Met het vooruitzicht dat je nog jarenlang vastzit aan zware medicatie om te overleven, en dat die medicatie iedere 2 weken bloedonderzoek met zich meebrengt om de risico’s van de bijwerkingen van de krachtige medicijnen te monitoren en bij te sturen.

    Ben blij dat ik er niet zo eentje was die elk jaar van ziektekosten verzekeraar wisselde om en paar Euro uit te sparen. Want m’n verzekeraar is lelijk aan de beurt met mij nu.

    Kortom: een totaal onverantwoord advies hier. Tenzij de auteur het beperkt tot jongeren. Maar eigenlijk dan óók niet, want o.a. een (verkeers)ongeluk zit dikwijls in een klein hoekje…

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>