Minder kans op eierstokkanker met de pil

Vrouwen die langer dan 10 jaar de anticonceptiepil slikken, hebben bijna 50% minder kans op eierstokkanker dan vrouwen die de pil één jaar of korter slikken. Dat zeggen wetenschappers van de Universiteit van Newcastle in het British Journal of Cancer.

De verlaagde kans op eierstokkanker moet wel afgewogen worden tegen het risico op borstkanker, wat hoger is bij vrouwen die de pil slikken. Als 100.000 vrouwen 10 jaar lang de pil slikken, zullen er 50 extra gevallen van borstkanker zijn en 13 gevallen van eierstokkanker minder, zo blijkt uit de resultaten.

Dr Richard Edmondson van de Universiteit Newcastle: ‘ Vrouwen kunnen er nu verzekerd van zijn dat orale anticonceptie niet alleen een veilige methode is om zwangerschap te voorkomen, maar ook als bijkomend effect de kans op eierstokkanker kan voorkomen.’ Dat is vooral van belang voor vrouwen bij wie eierstokkanker in de familie voorkomt.

Eierstokkanker wordt weleens de ‘silent lady killer’ genoemd, omdat de ziekte vaak pas in een laat stadium wordt ontdekt. Vroege opsporing is belangrijk omdat dat de kans op genezing dan groter is. Vrouwen zouden daarom alert moeten zijn op tekenen van eierstokkanker, zoals pijn onderin de buik, bloedingen, een grotere buik, moeite met eten of een ‘vol’  gevoel hebben.

Overigens zeggen de onderzoekers ook bewijs hebben gevonden dat het krijgen van een baby de kans op eierstokkanker verkleint. Hoe meer kinderen een vrouw kreeg, des te hoger de bescherming. Vrouwen die minstens één kind krijgen, hebben 29% minder kans op de ziekte. Een moeder met vier kinderen heeft zelfs 38% minder kans.

Bron: BBC

 

Lees ook:Minder kans op eierstokkanker met de pil
Lees ook:Gen ontdekt dat kans op eierstokkanker verzesvoudigt
Lees ook:‘Kans op borstkanker in risicogroep lager’
Lees ook:Specialisten: test familie van borstkankerpatiënt
Lees ook:‘Behandeling eierstokkanker kan beter’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>