Gen ontdekt dat kans op eierstokkanker verzesvoudigt

Britse wetenschappers hebben een gen ontdekt dat de kans op eierstokkanker met een factor 6 vergroot.

Vrouwen hebben gemiddeld een kans van 1 op 70 om eierstokkanker te ontwikkelen. Bij vrouwen met een afwijking in het gen RAD15D is die kans maar liefst 1 op 11.

De ontdekking is gedaan door onderzoekers van het Instituut van Kankeronderzoek verbonden aan het Royal Marsden hospital in Londen. Zij vergeleken het DNA van vrouwen uit 911 families waarin eierstok- en baarmoederhalskanker voorkomt, met het erfelijk materiaal van 1060 mensen uit de algemene bevolking.

Professor Nazneen Rahman: ‘Met zo’n hoog risico willen vrouwen misschien overwegen om hun eierstokken te laten verwijderen nadat ze kinderen hebben gekregen, om te voorkomen dat ze kanker krijgen.’

Volgens Rahman is er hoop dat er medicijnen beschikbaar komen die zich op dat specifieke gen richten.

De Britse kankerorganisatie Cancer Research UK noemt de ontdekking van het hoog-risicogen een van de belangrijkste van de afgelopen 10 jaar.

De overlevingskansen van eierstokkanker zijn beperkt. Waar 92% van de vrouwen met borstkanker 5 jaar na de diagnose nog in leven is, geldt dat bij eierstokkanker voor slechts 4 op de 10 vrouwen.

Bron: Daily Telegraph

Lees ook:Minder kans op eierstokkanker met de pil
Lees ook:Minder kans op eierstokkanker met de pil
Lees ook:Eierstokkanker ontstaat mogelijk in de baarmoeder
Lees ook:Landelijk onderzoek naar erfelijke borst- en eierstokkanker
Lees ook:Beste behandeling voor eierstokkanker beter te voorspellen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>