Huisarts, doe je werk!

Het is niet de eerste keer dat huisartsen in de clinch liggen met de minister van Volksgezondheid. Helaas is het ook niet de eerste keer dat de huisartsen menen hun ruzie over de rug van de patiënt te moeten uitvechten!

Wie binnenkort bij de huisarts verschijnt met een moedervlek loop het risico om naar het ziekenhuis gestuurd te worden om de vlek te laten verwijderen. En een ingegroeide teennagel? Sorry, die doet de huisarts ook niet meer. Op naar het ziekenhuis!

Om kosten te besparen hebben de huisartsen gisteravond op een vergadering van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) afgesproken deze kleine chirurgische verrichtingen niet langer te doen. Voor de patiënt heel vervelend, want die moet voor zo’n akkefietje helemaal naar het ziekenhuis.

Bovendien zijn dit soort ingrepen in het ziekenhuis vele malen duurder dan bij de huisarts. Zo jagen we de gezondheidszorg nog meer op kosten. Drie keer raden wie daar straks voor opdraait!

De huisartsen voelen zich uiteraard met de handen gebonden. ‘De minister dwingt ons om binnen het budget te blijven’, licht voorzitter Steven van Eijck van de LHV deze consequentie toe. ‘Gaan we de hoeveelheid zorg die we leveren niet beperken, dan kort zij in de toekomst extra op de basiszorg.’

‘Kwaliteitsverlies daarop kunnen wij niet tolereren. Wij moeten die basiszorg veilig stellen voor onze patiënten en kunnen daarom niet anders dan zorg die we van het ziekenhuis hebben overgenomen af te stoten. Dit is een bittere consequentie die helaas onvermijdelijk is.’

En zo kun je natuurlijk alles je eigen kant op draaien. Misschien moeten huisartsen zich eens afvragen waarom ze ook al weer huisarts zijn geworden! Ik kan me niet voorstellen dat ze hun patiënt dan voor zo’n kleine ingreep naar het ziekenhuis sturen. De sympathie van de patiënt winnen ze er in ieder geval niet mee!

Lees ook:Huisartsen draaien vandaag zondagdienst
Lees ook:Chronisch zieke niet welkom bij huisarts
Lees ook:Huisarts ziet weinig kleine kwalen
Lees ook:Je huisarts is goedkoper dan de specialist
Lees ook:Huisartsenactie dupeert patiënten

15 Reacties // Reageer

15 thoughts on “Huisarts, doe je werk!

  1. S. de J

    Een ietwat tendentieus gemakkelijk scorend artikel zeg. Het is wel weer heel makkelijk om te schelden op de mensen die zorg verlenen. Patiënten worden steeds veeleisender en gaan er bij voorbaat al vanuit dat een arts ze helpt precies zoals zij verwachten. Er zit vaak niet veel dankbaarheid meer bij. Wees blij dat er überhaupt huisartsen zijn die zich uit de naad werken (soms wel 60uur per week of meer) om het de mensen naar hun zin te maken. Ik kan me best voorstellen dat huisartsen daar iets voor terug willen zien.

      /   Reply  / 
    1. Amber van Pinxteren Auteur

      Daar ben ik ook heel dankbaar voor. Ik vind alleen dat deze kwestie niet over de rug van de patiënten uitgespeeld mag worden. Laat ze het samen met de politiek oplossen!

        /   Reply  / 
      1. Leen

        Waarom mag het wel over de ruggen van de huisartsen worden gespeeld.
        Als zij meer werken worden volgend jaar weer gekort dus dan gaat het over de ruggen van de huisartsen.
        Het is weer ik ik en nog eens IK>

          /   Reply  / 
      2. Raj

        Leuk om allemaal te lezen. Blijkbaar niemand die echt doorheeft wat er daadwerkelijk speelt. Laten we bij de definities beginnen:

        - Basisarts: iemand die de opleiding geneeskunde heeft voltooid
        - Huisarts: iemand die een beetje van alles weet
        - Specialist: iemand die alles van een beetje weet
        - Patiënt: iemand die veel verwacht, maar niet weet dat hij ook informatieplicht heeft en de plicht om met een duidelijke vraag te komen. Iemand die niet doorheeft dat een arts geen helderziende is. Iemand die denkt geholpen te worden door god hemzelf.
        - minister: iemand die helemaal niks weet en zich voor veel geld door anderen, die blijkbaar minder weten, laat informeren.

        Nu uitleg over hoe het zit, in leken termen, voor mensen in de horeca:

        Ik heb onder franchise een kroeg (Baco) en verkoop 4000 glazen bier per maand. Mijn omzet is 8000euro. Na aftrek van vaste lasten en belasting etc. hou ik een redelijk salaris van 2000euro per maand over. Ik ben gelukkig en heb voldoende vrije tijd om van te genieten. Klanten maken vaak gezellig babbeltje met mij.

        Nu komt “Baco” mij vertellen dat ik ook cocktails moet schenken voor de mensen die geen bier drinken. Ik vertel “Baco” dat ik geen cocktails wil schenken, want dat is niet mijn specialiteit. “Baco” belooft mij dat ik voor een cocktail 10euro mag vragen, dat doet mijn omzet stijgen. Voor dat bedrag kan ik extra personeel in dienst nemen en zelf een cursus “cocktails maken” volgen. Na mijn investering van 5000euro aan verbouwing, cursus, nieuwe glazen en ook nog eens een personeelslid lukt het mij om eindelijk 300 cocktails per maand te verkopen. Mijn omzet is nu 11000euro, maar na aftrek van mijn investering en kosten voor personeel heb ik nog maar 1800euro per maand over. Het maakt mij allemaal niet uit, want het is er allemaal wel gezelliger op geworden. Ik heb wel minder vrije tijd om van te genieten. Klanten vinden ook dat ik minder tijd neem om een babbeltje aan de bar te maken.

        Na 5jr komt Baco plots op de deur kloppen. Mijn franchise tarief wordt met 30% verhoogt, omdat mijn omzet ook met 37,5% verhoogd is. Dit betekent plots dat mijn omzet weer gereduceerd wordt naar 8000euro per maand, maar ik moet er wel personeel, de verbouwing en alle andere kosten mee zien te betalen. Tevens ben ik verplicht om de cocktails te blijven schenken, want dat hoort bij het concept van Baco.

        Als je bovenstaande nu vertaald naar de huisartsenwereld, dan moet je het begrijpen. Je gaat je uit de naad werken en als beloning krijg je hetzelfde betaald als voorheen alleen doe je 2x zoveel werk. Wat een mooie bijkomstigheid is, is dat je de cocktails moet blijven verkopen, want de prijs van het bier wordt door de leverancier verlaagd met 30%. Zo heb je geen keus. Of jezelf dubbel naaien, of jezelf uit de naad werken en hopen dat je niet verzuipt.

          /   Reply  / 
  2. truus

    huisartsen zijn ook maar mensen hoor

      /   Reply  / 
  3. H. B.

    Kan het mij heel goed voorstellen van de huisartsen. Het is toch van de zotte, doe je meer werk krijg je minder betaald. Daarnaast is het niet netjes van de minister want er is onderling afgesproken dat de huisarts een bepaalde vergoeding zou ontvangen indien deze werk overneemt van het ziekenhuis. Hij kan het namelijk goedkoper. De huisarts heeft de werkzaamheden overgenomen en nu zegt de minister dat dit de bedoeling niet is en bestraft de huisarts dmv minder vergoeding. Ik ga ook niet werken voor een baas die mij bestraft terwijl ik meer doe als normaal. Dat is echt de wereld op zijn kop!!

      /   Reply  / 
  4. Hendriks

    Bonussen van de bank-jongetjes met een basisinkomen van boven de 400.000,00 euro verdelen over de huisartsen. Inkomens van tandartsen (wat geen medici zijn) afromen tot 200.000,-. Kom op, heren politici beetje creatief zijn, en kom uit de tang van het grote geld.

      /   Reply  / 
  5. Robertusje

    Weet je het nog ?? Huisartsen 1e lijns hulp ??

    Mijn huisarts zit met drie andere huisartsen praktijk, vier huisartsen, diverse assistenten en andere mensen. Wat denk je ?? 3 weken dicht in juli/augustus (men moest op vakantie), herfstvakantie, alweer iedreen weg. Hoezo 1e lijns hulp. Als ik dat met mijn bedrijf doe ben ik zo uit de business hoor.

      /   Reply  / 
  6. hoi

    Amber helaas ontbreken er bij jou enkele hersencellen waardoor je hetzelde gaat praten als de minister. Hmm je zou eens langs de huisarts moryen gaan. Dan kun je zien hoe dankbaat je mag zijn met zulke deskundige mensen. Dat valt helaas niet te zeggen van politici.

      /   Reply  / 
  7. Jonathan

    Slap verhaal.
    De schrijfster van dit blogbericht heeft totaal geen beeld van het werk van een huisarts en de stress die hij of zij ondervindt tijdens het werk.

    Het is niet mogelijk eindeloos te bezuinigen op huisartsen zonder dat zij zelf de mogelijkheid hebben ergens op te bezuinigen.
    Dit besluit is een fatsoenlijk compromis, waarbij de hoofdtaken gewoon uitgevoerd blijven worden.

      /   Reply  / 
  8. Dokter Zjivago

    Mensen!
    Ga toch met z’n allen naar België voor je gezondheidszorg.
    De vraag stijgt gestaag en schrikbarend, maar diegene die het feitelijke werk daarvoor verrichten worden systematisch beknot en betutteld.
    Laat de minister het zelf maar doen!
    Ik vraag mijn huisarts wel mijn fietsenhandelaar te plakken, want hij is per verrichting goedkoper dan de fiestenmaker ( grapje).
    Nederland wilt gewoon weer eens voor een dubbeltje op de eerste rang zitten:
    De Nederlandse gezondheidszorg is internationaal gezien best prima, de kosten t.o.v. vele landen bijzonder laag en toch meent men de groei van de gezondheidszorg vraag te kunnen financieren door de kern van ons stelsel ( de dokter naar mijn idee) langzaam de nek om te draaien.
    Maar waar maak ik mij nog druk om?
    Zak toch gewoon in de Haagse str…..

      /   Reply  / 
  9. Lidy

    Ik wordt een beetje flauw van de mening dat huisartsen het over de rug van de patienten spelen.
    Samen met mijn huisarts heb ik dit jaar drie ziekenhuisopnames kunnen voorkomen, gewoon omdat mijn huisarts oplettend en kundig is.
    Ik vraag me af wat dit bespaard heeft!
    En dat was toch de bedoeling, minder opnames?
    En daar dan voor bestrafd worden? Nederland op zijn smalst!
    En als we het dan toch over ruggen van patienten hebben… Is het niet de minister zelf die over de ruggen van chronisch zieken en gehandicapten de begroting rond wil krijgen?
    Dus even nadenken…

      /   Reply  / 
  10. V

    Sorry maar er zijn ook gewoon veel kwakzalvers.
    Ze verdienen bakken met geld en hebben riante loon.
    Laat ze maar eens een zomer in de horeca draaien weet je wat werken is voor weinig geld.

    Ze schrijven te makkelijk medicijnen voor en sturen je door voor kleine ingrepen.
    Kosten stijgen maar de kwaliteit word er ook niet beter op
    En ja natuurlijk heb je mensen die over dreven eisen hebben maar er zijn meer mensen die naar de dokter gaan voor hulp en daar zijn ze voor.
    Heb tot nu toe maar 1 huisarts gehad die hart voor z’n werk had(helaas is die al overleden)
    Maar nu ga ik alleen nog maar als het echt moet voor kleine klachten blijf ik thuis en zoek ik zelf wel uit wat ik moet doen.

    Tegenwoordig van die kouwe kak die zich alleen maar druk maakt over de volgende nieuwe auto en hoeveel hij/zij dit jaar op vakantie kan.

    V

      /   Reply  / 
  11. piet snot

    alles zwaar bullshit

      /   Reply  / 
  12. jopie

    gawerken en verdien je geld eerlijk verrekte mongols

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>