Chronisch zieke niet welkom bij huisarts

Huisartsen dreigen chronisch zieke patiënten volgend jaar toch echt de deur te wijzen. Mensen met diabetes, longziekten of hartfalen zullen in veel gevallen weer naar het ziekenhuis gestuurd te worden voor routinecontroles.

Het was de bedoeling dat huisartsen die zorg steeds meer op zich zouden nemen. Voor de patiënt fijn natuurlijk, want die hoeft niet steeds naar het ziekenhuis voor bloedprikken of controle van de bloedsuiker.

Maar nu de huisartsen volgend jaar gemiddeld 16.000 euro per praktijk moeten bezuinigen, voelen veel artsen zich genoodzaakt deze zorg voor chronische patiënten weer af te stoten.

Uit een enquête van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) blijkt dat 77% van de huisartsen chronisch zieke patiënten wil terugsturen naar het ziekenhuis, 60% wil het aantal avond-, nacht- en weekenddiensten beperken en tweederde wil bezuinigen op ondersteunend personeel.

Niet alleen chronisch zieken, maar ook de minister zal hier toch niet echt gelukkig mee zijn. Zij wil juist in de toekomst de de zorg zoveel mogelijk dichtbij huis brengen. Het ziekenhuis is er dan enkel nog voor de noodzakelijke medisch specialistische zorg.

Daar staat deze maatregel haaks op. Het zou in het belang van de zorg en de patiënt zijn als de minister en huisarts proberen zo snel mogelijk uit deze impasse te komen.

Bron: AD

Lees ook:Huisartsen draaien vandaag zondagdienst
Lees ook:Huisarts hoeft minder te bezuinigen
Lees ook:Huisartsenactie dupeert patiënten
Lees ook:Huisarts, doe je werk!
Lees ook:Chronisch zieken eisen no-claim terug

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>