Vitamines hebben invloed op oogziekte glaucoom

Voeding heeft invloed op het krijgen van de oogziekte glaucoom, de belangrijkste oorzaak van onherstelbare blindheid in de wereld. Mensen die veel vitamines A en B1 nuttigen, lopen minder risico de oogziekte te krijgen. Mensen die daarentegen via hun voeding veel magnesium binnenkrijgen, hebben meer kans om glaucoom te ontwikkelen.  Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam, waarop Wishal Ramdas cum laude is gepromoveerd.

Voedingsmiddelen met veel vitamine A zijn bijvoorbeeld lever, vis en melkproducten. Vitamine B1 zit bijvoorbeeld in hoge mate in graanproducten. Hoe het komt dat voeding invloed heeft op de ziekte is nog niet precies bekend. Magnesiumrijke voedingsmiddelen zoals sojabonen, schelpdieren en garnalen vergroten de kans om glaucoom te krijgen.

‘Bij glaucoom is er vaak sprake van een te hoge oogdruk en/of beperkte doorbloeding van de oogzenuw waardoor schade aan de zenuwvezels ontstaat. Mogelijk heeft magnesium invloed op de bloedvoorziening van de oogzenuw. Van de vitamines is in diermodellen al aangetoond dat ze een beschermend effect op de oogzenuw kunnen hebben’, zegt Ramdas.

Een opvallende vondst is dat vrouwen met overgewicht wel een hogere oogdruk hebben,  maar toch een kleinere kans lijken te hebben om deze oogziekte te krijgen. Elke extra punt op de Body Mass Index (BMI) geeft 7% minder kans op het ontwikkelen van glaucoom. Bij mannen bestaat er geen link tussen BMI en glaucoom.

Ramdas: ‘Waarschijnlijk heeft dit te maken met de methode die de oogarts gebruikt om de oogdruk te meten. Hierbij wordt bij mensen met overgewicht druk op de borstkas uitgeoefend waardoor met name bij vrouwen de oogdruk hoger lijkt dan die in werkelijkheid is.’

Voor het onderzoek kregen duizenden deelnemers een uitgebreid onderzoek, waaronder een oogheelkundig onderzoek.

Erfelijkheid speelt ook een rol. In het onderzoek zijn 11 genen gevonden die in verband staan met glaucoom. Mensen die veel van deze genvarianten dragen, blijken een 2 tot 3 keer zo hoog risico op glaucoom te hebben dan mensen die slechts enkele van deze genvarianten bij zich dragen.

Naar schatting lijden wereldwijd ruim 60 miljoen mensen aan glaucoom. Doordat mensen steeds ouder worden neemt dit aantal verder toe. De enige behandeling berust op verlagen van de oogdruk, maar dit is niet altijd succesvol. Momenteel bestaat er nog geen behandeling om te kunnen genezen van deze ziekte. ‘Het is daarom belangrijk dat er meer onderzoek wordt gedaan naar deze ziekte’, aldus Ramdas.

Bron: Erasmus MC

 

Lees ook:Mogelijk verband diabetes en glaucoom
Lees ook:Gezond eten is goed voor IVF
Lees ook:Kwart ouderen lijdt aan oogziekte zonder het te weten
Lees ook:Vleeswaren in de ban vanwege risico op kanker
Lees ook:‘Aantal slechtzienden neemt toe’

1 Reacties // Reageer

One thought on “Vitamines hebben invloed op oogziekte glaucoom

  1. Ontstoken oog

    Mensen met een lage weerstand lopen dus eigenlijk meer risico op een oogaandoening. Helaas is gezonde voeding niet altijd genoeg om gezonde ogen te houden. Gevoelige ogen of aanleg voor een ontstoken oog of glaucoom kan inderdaad ook erfelijk zijn.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>