‘Grotere rol bij kanker van huisarts’

Nederlanders willen bij kanker een groter beroep kunnen doen op de huisarts. Om het risico op kanker in kaart te brengen, om de behandelmogelijkheden te bespreken en als genezing niet meer mogelijk blijkt, voor (medische) begeleiding in de laatste dagen voor het overlijden. Dat blijkt uit onderzoek dat het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) heeft laten uitvoeren door TNS NIPO.

Een ruime meerderheid van de Nederlanders (89%) heeft de behoefte – als men kanker zou hebben – de behandelmogelijkheden met de huisarts door te spreken. Huisartsen vinden dat controles na behandeling voor kanker op een verantwoorde manier in de huisartsenpraktijk moeten kunnen plaatsvinden. Van de Nederlanders zou 78% dit zeker of misschien willen.

Volgens bestuursvoorzitter Arno Timmermans bieden deze cijfers goede mogelijkheden om, waar dit verantwoord is en door de medisch specialisten ook wordt bevorderd, deze zorg in de huisartsenpraktijk uit te voeren. Daarvoor is echter wel meer onderzoek voor nodig.

Timmermans: ‘Het ontbreekt aan voldoende wetenschappelijk onderzoek naar de zorg aan patiënten met kanker in de eerste lijn. Er ligt een uitdaging voor de universitaire afdelingen huisartsgeneeskunde om onderzoek te doen naar verschillende onderdelen van de zorg: vroegdiagnostiek in de huisartsenpraktijk, de rol en opstelling van de huisarts bij de behandeling en nacontrole en de behandeling van co-morbiditeit bij kanker.’

Overigens blijkt uit Deens onderzoek naar de relatie tussen het poortwachterssysteem (de huisarts die de ‘toegangspoort’ is naar verder zorg in onder andere het ziekenhuis) en overleving bij kanker blijkt dat de eenjaarsoverleving bij patiënten met (verschillende soorten) kanker in Nederland hoger is dan in andere Europese landen met een poortwachtersysteem, zoals Schotland, Engeland en Denemarken.

Volgens de onderzoeker, Deense hoogleraar Huisartsgeneeskunde Frede Olesenn, is dit voora te danken aan de goede samenwerking tussen huisartsen en specialisten in Nederland en de toegankelijkheid tot de mogelijkheden om verder onderzoek te laten doen (laboratoriumonderzoek, foto’s maken en dergelijke).

Bron: NHG

 

Lees ook:Huisarts krijgt mogelijk een grotere rol bij behandeling van kanker
Lees ook:Huisartsen krijgen tik op de vingers
Lees ook:3,4 miljoen Nederlanders lijden aan anale pijnen
Lees ook:Huisarts krijgt grotere rol bij nazorg kanker
Lees ook:APK bij de huisarts

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>