Huisartsen krijgen tik op de vingers

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft twee samenwerkingsverbanden van huisartsen in Almere en Prinsenbeek op de vingers getikt omdat de huisartsen weigerden patiënten door te verwijzen naar een bepaalde internetapotheek.

Patiënten mogen zelf kiezen bij welke apotheek zij hun medicijnen halen. De huisartsen van de Zorggroep Almere en de Huisartsenpraktijk Prinsenbeek weigeren echter om medicijnen te verstrekken via de Thuiszorgapotheek.

Een huisarts mag patiënten op medisch inhoudelijke gronden advies geven over de zorgaanbieders naar wie zij worden doorverwezen. Maar als huisartsen een machtspositie hebben, mogen zij geen aanbieders uitsluiten die verantwoorde zorg bieden.

En dat is het geval bij de Zorggroep Almere en de Huisartsenpraktijk Prinsenbeek. Zij hebben een machtspositie in de regio’s waarin zij werken. Hun patiënten kunnen daardoor niet bij een andere huisarts terecht die hen wel wil doorverwijzen.

Deze patiënten hebben zodoende geen mogelijkheid om bij de Thuisapotheek medicijnen te bestellen, hoewel deze apotheek volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg verantwoorde zorg levert.

De NZa verplicht beide huisartsenpraktijken om patiënten er expliciet op te wijzen dat zij medicijnen bij de apotheek van hun keuze kunnen krijgen. Die mededeling moet zichtbaar in de praktijk hangen, hij moet op de website van de huisartsen staan en op het formulier waarmee herhaalrecepten kunnen worden besteld.

De huisartsen moeten het ook expliciet melden in het consult met de patiënt. Als een patiënt zijn medicijnen via een andere apotheek wil krijgen, moet de huisarts daar ook mee samenwerken.

Bron: NZa

Lees ook:Honderden suikerpatiënten mogelijk besmet met hiv
Lees ook:‘Grotere rol bij kanker van huisarts’
Lees ook:Buikecho’s en longfoto’s helpen huisarts
Lees ook:Eerste ‘Planetree-ziekenhuis’ in Nederland een feit
Lees ook:Huisartsen straks te vergelijken

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>