Na vroeggeboorte meer kans op gedragsproblemen

Baby’s die 4 tot 8 weken te vroeg worden geboren, hebben als kleuter meer kans op gedrags- en emotionele problemen dan kinderen die op tijd geboren worden. Dat toont onderzoeker Marieke Potijk van de afdeling Gezondheidswetenschappen van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) in haar studie onder 1500 kinderen.

In Nederland worden jaarlijks bijna 200.000 kinderen geboren. Circa 8% van deze kinderen, ongeveer 15.000 kinderen per jaar, wordt te vroeg geboren. Sommigen van hen worden extreem vroeg geboren, maar veruit de meeste kinderen (ruim 80% van alle te vroeg geborenen) worden 4 tot 8 weken te vroeg geboren.

Van deze ‘matig prematuur’ geboren kinderen was al bekend dat zij vaker achter blijven in groei en ontwikkeling en dat zij een hogere kans hebben op ziekte en overlijden in het eerste levensjaar.

Maar uit het onderzoek van Potijk blijkt nu dat deze kinderen op 4-jarige leeftijd ook meer gedrags- en emotionele problemen vertonen dan op tijd geboren kinderen.

De te vroeg geboren kinderen hadden 70% meer kans op onder andere aandachtsproblemen en agressief gedrag. Ook hadden ze 2,5 meer kans op problemen als emotioneel reactief, angstig, teruggetrokken en somatiserend gedrag. Somatiserend gedrag uit zich in het ontwikkelen van lichamelijke klachten zoals buikpijn of hoofdpijn, waarvoor geen ziekteoorzaken te vinden zijn.

Het is bekend dat gedragsproblemen een negatieve invloed kunnen hebben op schoolprestaties en sociale ontwikkeling. Om probleemgedrag op schoolleeftijd en in de tienerjaren te voorkomen, zouden al op jonge leeftijd preventieve maatregelen genomen moeten worden, aldus Potijk.

Bron: UMCG

 

Lees ook:Vaker ADHD bij te laat geboren baby
Lees ook:‘Glaasje alcohol tijdens zwangerschap kan geen kwaad’
Lees ook:Chemo tijdens zwangerschap schaadt kind niet
Lees ook:Vaker vroeggeboorte door overgewicht
Lees ook:Meer kans op astma na vroeggeboorte

1 Reacties // Reageer

One thought on “Na vroeggeboorte meer kans op gedragsproblemen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>