Huisartsen maken weinig ernstige fouten


Nederlandse huisartsen maken weinig fouten. De fouten die ze maken, hebben zelden ernstige gevolgen. Dat blijkt uit een onderzoek van Sander Gaal waarop hij vrijdag promoveert aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Gaal onderzocht hoe vaak incidenten in de huisartsenpraktijk voorkomen. Uit zijn grootschalige dossieronderzoek blijkt dat bij 7 op de 1000 contacten tussen patiënt en huisarts sprake is van een incident met nadelige gevolgen voor de patiënt. Vergeleken met ziekenhuizen is dat laag.

Uit tuchtrechtzaken is bekend dat bij huisartsen ook ernstige incidenten voorkomen. Het zoeken naar een manier om incidenten te voorkómen is dus essentieel, aldus Gaal.

Bij ongeveer de helft van de incidenten was een menselijke fout de oorzaak. Bij een kwart waren het organisatorische problemen en een kwart betrof oorzaken gerelateerd aan de patiënt.

Ernstige fouten, zoals een patiënt te laat doorverwijzen naar een specialist, komen bijna nooit voor. Meestal gaat het om kleine dingen, zoals het niet terugbellen van een patiënt.

Bron: RU

 

Lees ook:Driekwart van de artsen maakt wel eens fout
Lees ook:‘Huisartsen moeten fouten intern bespreken’
Lees ook:Ziekenhuizen en huisartsen melden zelden fatale fout
Lees ook:Evenveel medische fouten bij huisarts als in ziekenhuis
Lees ook:Artsen en apothekers bezorgd over patiëntendossier

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Huisartsen maken weinig ernstige fouten

  1. Pingback: Huisartsen maken weinig ernstige fouten – Blog.nl (Blog) | Dagelijks Nieuws

  2. FJ

    Het is een beperkt onderzoek uitsluitend administratief en logistiek onderzocht.
    Medische fouten komen op de wijze waarop het onderzoek is gedaan niet in beeld aangezien uitsluitend de medische gegevens van de HA zijn onderzocht!
    Ik vind het misleidend om op deze wijze ondezoeksresultaten te presenteren.

      /   Reply  / 
  3. KS

    Ik ben met de bovengeschreven reactie eens. Het resultaat is zeker misleidend en het is afhankelijk hoe deze gemeten is. Veel patiënten melden de fouten niet eens, ik heb zelf in mijn familie ervaren. Juist de huisarts zijn minder zorgvuldig met hun diagnose. In ben van mening dat wat wij in Nederland missen is het preventief medicijn, pas als het misgaat krijgt patiënt aandacht van doctoren. Voorkomen van ziektes zal beter zijn zowel voor de patiënten als voor de regering (lange termijn kosten).

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>