Geen keizersnede op bestelling

In andere landen mogen de richtlijnen vor eht aanvragen van een keizersnede misschien soepeler zijn of worden, in Nederland is er geen sprake van een ‘keizersnede op bestelling’. Dat zegt de Nederlandse Vereniging van Obestetrie en Gynaecologie (NVOG) vandaag in Sp!ts.

In Groot-Brittannië zijn de richtlijnen voor een keizersnede onlangs versoepeld. Circa 20% van de Britse vrouwen bevalt momenteel via een keizersnede, evenveel als in Duitsland. In de Verenigde Staten ligt het percentage met 40% nog hoger.

In Nederland eindigt slecht 14% van de bevallingen in een keizersnede. Jan van Lith van de NVOG: ‘Wij willen niet dat een vrouw binnenkomt en zegt: ‘ik wil gewoon met een keizersnede bevallen.’ Die kant moeten we niet opwillen.’

Uiteraard kan overal over gesproken worden; als een vrouw een traumatische bevalling achter de rug heeft en daarom bij haar tweede kindje graag met een keizersnede wil bevallen, dan is dat bespreekbaar. Maar in principe hanteren Nederlandse gynaecologen het standpunt dat zij alleen bij medische of psychiatrische indicatie tot een keizersnede overgaan.

En dat lijkt me een heel gezond standpunt. Er wordt nogal eens vergeten dat er risico’s aan een keizersnede kleven, zoals de kans op wondinfectie, nabloeding of beschadiging van de blaas. Bovendien duurt het herstel na een keizersnede een stuk langer dan bij een natuurlijke bevalling.

Bron: Sp!ts    

Lees ook:Gynaecologen willen één verloskundig systeem
Lees ook:Keizersnede veiliger bij stuitligging
Lees ook:Natuurlijke geboorte schept band moeder en kind
Lees ook:Ruggenprik voor gratis bevalling
Lees ook:Leeftijdsgrens voor eiceldonatie blijft op 45 jaar

1 Reacties // Reageer

One thought on “Geen keizersnede op bestelling

  1. Thomas de Ruiter

    Gezond besluit, al was het alleen om kostenbesparing. De kosten van een keizersnede zijn natuurlijk hoger dan een natuurlijke bevalling.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>