Vetweefsel in de borsten risicofactor voor kanker

Vrouwen die zowel een grote hoeveelheid bind- en klierweefsel in de borsten hebben als veel vetweefsel, hebben een groter risico op borstkanker dan vrouwen die alleen veel bind- en klierweefsel hebben. Dat toont epidemioloog Mariëtte Lokate aan in haar onderzoek waarop zij 15 mei aan de Universiteit Utrecht promoveert.

Dat betekent echter niet dat vrouwen met grote borsten een hoger risico hebben op borstkanker. Uit de studie bleek namelijk dat vrouwen met grote borsten vaak mínder bind- en klierweefsel hebben, niet alleen relatief maar ook absoluut.

Een mogelijke verklaring voor het schadelijke effect van veel vetweefsel is dat bij vrouwen na de menopauze de oestrogeenproductie door de eierstokken wordt overgenomen door het vetweefsel. De productie van deze oestrogenen in de borst kunnen het ontstaan van borsttumoren stimuleren.

Lokate keek in haar onderzoek ook naar de borstdichtheid, of borstdensiteit. Dat is de relatieve verhouding tussen de hoeveelheid bind- en klierweefsel en de hoeveelheid vetweefsel in de borst.

Een hoge borstdichtheid is één van de sterkste bekende borstkankerrisicofactoren. Borstdensiteit neemt gewoonlijk af naarmate een vrouw ouder wordt.

Lokate wilde weten of de afname met de leeftijd anders is voor vrouwen die borstkanker ontwikkelen dan voor vrouwen die geen borstkanker ontwikkelen.

Zij concludeerde inderdaad dat vrouwen die borstkanker ontwikkelen gemiddeld genomen een hogere borstdensiteit hebben dan vrouwen die geen borstkanker ontwikkelen.

Maar de mate waarin de densiteit afneemt met de leeftijd, verschilt gemiddeld genomen niet tussen beide groepen vrouwen. Toch vond de promovenda aanwijzingen dat echt grote dalingen in densiteit mogelijk wel het risico op borstkanker kunnen verlagen.

Bron: UU

Lees ook:‘Borstkankersterfte daalt met vroegere screening’
Lees ook:Vanzelf groeiende borsten na amputatie
Lees ook:Minder kans op diabetes met kleine borsten
Lees ook:Consumptie soja tijdens kinderjaren beschermt tegen borstkanker
Lees ook:Invloed erfelijke borstkankergenen bij iedereen anders

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>