Minister waarschuwt tandartsen om hoge prijzen

De prijzen bij de tandarts zijn in het eerste kwartaal van 2012 met maar liefst 9,6% gestegen. Dat is te veel, vindt minister Edith Schippers van Volksgezondheid. Ze waarschuwt de tandartsen dat ze hun tarieven moeten verlagen. Doen ze dat niet, dan stopt de minister het experiment waarbij tandartsen zelf de prijzen van hun behandelingen mogen bepalen. Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) onderzocht de prijsontwikkeling van 36 behandelingen over de eerste drie maanden van 2012. Gemiddeld stegen de prijzen in de mondzorg met 9,6%. Rekening houdend met een inflatiecijfer van 3,5%, betekent dit dat de tandartsen de prijzen met ruim 6% hebben verhoogd.

Niet alle behandelingen zijn duurder geworden. Wie voor een kaakfoto of een (tussentijdse) tandvlees beoordeling naar de tandarts gaat, is goedkoper uit.

Maar de meeste behandelingen kosten meer dan vorig jaar. Een periodieke controle werd 3,1% duurder, een kroon 18,5%. De prijzen kunnen in de loop van het jaar nog wijzigen. De NZa komt in november met nieuwe cijfers over de prijsontwikkeling in 2012.

Het experiment met de vrije prijzen in de mondzorg ging per 1 januari van start en duurt in principe 3 jaar. De gedachte erachter is dat door het loslaten van de maximumtarieven – zoals die tot dit jaar golden – de patiënten meer keuzevrijheid krijgen en de kwaliteit en serviceverlening van de tandartsen verbetert. Tegelijkertijd waarschuwde de minister wel dat de tarieven niet te veel mochten stijgen.

Maar nu, een half jaar later, blijkt de kwaliteit van de tandarts voor patiënten moeilijk te beoordelen, is het overstappen naar een andere tandarts voor een enkele behandeling nauwelijks mogelijk en blijken ook nog eens de tarieven flink te zijn gestegen.

Volgens de NZa moeten er meer contracten worden afgesloten tussen tandartsen en zorgverzekeraars om de mondzorg betaalbaar te houden. Het aantal afgesloten contracten verschilt nu sterk per verzekeraar: sommige verzekeraars hebben veel contracten gesloten, andere niet of nauwelijks.

Om te voorkomen dat ouders voor de mondzorg van hun kinderen moeten bijbetalen, adviseert de NZa om een abonnement voor de jeugd in te voeren: een vast bedrag per jaar voor de mondzorg aan kinderen.

Bron: Rijksoverheid

Lees ook:Tandarts 11% duurder geworden
Lees ook:Minister: te vroeg om te stoppen met vrije tarieven tandarts
Lees ook:Zorgverzekeraars bezorgd om hoge tarieven tandarts
Lees ook:Maximum tarieven tandarts keren in 2013 terug
Lees ook:Tandartstarieven stijgen ook in tweede kwartaal

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>