Zorgverzekeraars: dure geneesmiddelen blijven vergoeden

Zorgverzekeraars Nederland (ZN), het overkoepelende orgaan van de Nederlandse zorgverzekeraars, heeft het College van Zorgverzekeringen (CVZ) in een brief laten weten dat zij het voorstel om te stoppen met de vergoeding van dure geneesmiddelen voor de zeldzame ziekte van Fabry en ziekte van Pompe niet steunt.

Het conceptadvies van het CVZ dat deze week uitlekte, wekt ten onrechte de indruk dat zorgverzekeraars dit plan steunen.

ZN is hierover verbaasd omdat zorgverzekeraars zich nooit over dit onderwerp hadden uitgesproken. Het beheer van het basispakket is de verantwoordelijkheid van de overheid.

Zorgverzekeraars zijn de uitvoerders van de basisverzekering. Daarom laten zij zich niet inhoudelijk uit over voorstellen tot wijzigingen in het basispakket. Zij kijken alleen of de
voorstellen die het CVZ aan de minister van VWS uitbrengt praktisch uit te voeren zijn.

Maar anders dan gebruikelijk, heeft ZN er in dit geval voor gekozen om wel inhoudelijk stelling te nemen.

ZN vindt het goed dat er een brede maatschappelijke discussie wordt gevoerd over de kosten van de zorg, maar de dure weesgeneesmiddelen voor kleine groepen patiënten die lijden aan zeer zeldzame ziekten, vormen daarvoor naar het oordeel van ZN geen goed vertrekpunt.

Al was het maar omdat de overheid zich gebonden heeft aan Europees stimuleringsbeleid om weesgeneesmiddelen naar de markt te brengen, onder andere door gunstige vergoedingsvoorwaarden te creëren, aldus de zorgverzekeraars.

Bron: ZN

Lees ook:Zeldzame Ziektendag
Lees ook:Dure medicijnen onder de loep
Lees ook:‘Macht geneesmiddelenindustrie moet ingeperkt’
Lees ook:Medicijnen ziekte van Pompe en Fabry toch vergoed
Lees ook:´Vergoed dure geneesmiddelen voor 100%´

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>