‘Chronische leukemie heeft heel andere oorzaak’

Chronische lymfatische leukemie (CLL), de meest voorkomende vorm van leukemie bij volwassenen ontstaat anders dan tot nu toe gedacht werd. Dat schrijven onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Duitse Max Planck Instituut in Nature.

Tot nu toe werd gedacht dat CLL werd veroorzaakt door een bacterie of virus, die witte bloedcellen – in dit geval de B-cellen die antistoffen produceren als lichaamsvreemde stoffen, zoals virussen en bacteriën het lichaam willen binnendringen –  tot een ongeremde groei zouden triggeren.

Leukemieonderzoekers waren daar dan ook naarstig naar op zoek. Maar de veroorzaker blijkt dus geen externe vijand te zijn maar van binnen te komen, ontdekten onderzoekers van het LUMC en het Max Planck Instituut.

In hun onderzoek laten ze zien dat er iets anders aan de hand is. B-cellen herkennen indringers in het lichaam die mogelijk schadelijk zijn. Die herkenning gebeurt door een receptor die zij op hun buitenkant dragen. Alle soorten B-cellen hebben een ander soort receptor.

‘We zagen dat de receptor die altijd voorkomt bij CLL zélf een signaal afgeeft dat de celdeling stimuleert’, zegt prof. Hendrik Veelken, hematoloog in het LUMC.

Mogelijke behandelingen op basis van dit nieuwe inzicht zullen nog wel even op zich laten wachten, denkt Veelken. Daarvoor is meer onderzoek nodig.

Bron: LUMC

 

Lees ook:Immuunsysteem vrouw reageert anders
Lees ook:250 potentiële kankergenen ontdekt
Lees ook:Miljoenen voor betere behandeling leukemie
Lees ook:Duitse man lijkt genezen van hiv
Lees ook:Optimisme genetisch bepaald

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>