Optimisme genetisch bepaald


Vrouwen met een bepaalde genetische variant in de hersenen zijn optimistischer dan vrouwen die die variant niet hebben. Dat blijkt uit onderzoek waarop Liane Klok op donderdag 15 december aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) promoveert.

Zij ontdekte dat het stresshormoon cortisol niet alleen depressie kan veroorzaken, maar ook de sleutel biedt tot bescherming. Cortisol hormoon bindt zich aan de mineralocorticoïd receptor (MR) in de hersenen. Van deze MR zijn drie veelvoorkomende genetische varianten geïdentificeerd. Promovenda Liane Klok ontdekte dat vrouwen met een bepaalde variant optimistischer zijn. 

‘In een vervolgstudie zagen we dat vrouwen met deze MR-genvariant minder gedachten van hopeloosheid hebben, wat samenhangt met een kleinere kans op depressiviteit’, vertelt Liane Klok.

In een derde en grotere studie werd inderdaad een relatie gevonden met een lager risico op depressie. Zij ontdekte bovendien dat mensen met verschillende varianten van het MR-gen verschillend reageren op SSRI’s, veelgebruikte antidepressiva.

Dit biedt volgens de promovenda mogelijkheden om iemand een persoonlijke behandeling te bieden op grond van zijn of haar erfelijke factoren.

Het verband tussen het type mineralocorticoïd receptor en de kans op depressiviteit  werd overigens alleen aangetroffen bij vrouwen jonger dan 51 jaar. Boven die leeftijd was er geen verschil tussen mannen en vrouwen. Dat verschil komt waarschijnlijk door de werking van vrouwelijke geslachtshormonen, die de expressie van MR beïnvloeden en ook aan de MR kunnen binden.

‘Het feit dat depressies bij vrouwen veel vaker voorkomen dan bij mannen, heeft mogelijk met de effecten van oestrogeen en progesteron op deze receptor te maken’, aldus Klok. 

Bron: LUMC

Lees ook:Mannen hebben ook een biologische klok
Lees ook:Aanleg voor eetstoornissen genetisch bepaald
Lees ook:Voetgangersvriendelijke wijk gaat depressie tegen
Lees ook:Depressieve oudere heeft meer buikvet
Lees ook:Roken kan helpen tegen depressie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>