Roken kan helpen tegen depressie

Roken kan na een ramp helpen tegen een depressie. Dat ontdekte gezondheidszorgpsycholoog Marie-Louise Meewisse van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam in haar onderzoek naar de gevolgen van de vuurwerkramp in Enschede in 2000. Maar let op: het effect is van korte duur.

De psychologe keek naar de hoeveelheid van het stresshormoon cortisol in het speeksel van 95 mensen uit de wijk die destijds getroffen werd door de vuurwerkramp. Tijdens het roken maakt het lichaam meer cortisol aan. Dat heeft een kalmerend effect, vooral bij depressieve mensen.

Maar na die sigaret daalt het cortisolniveau weer, waardoor het verlangen naar een sigaret weer toeneemt. Zo kan een depressie roken ook in de hand werken.

Volgens Meewisse zijn rokers over het algemeen gevoeliger voor depressies en andere psychologische klachten. Om de vicieuze cirkel die daardoor kan ontstaan te doorbreken, is het volgens de psychologe raadzaam om gelijktijdig de depressie en de sigarettenverslaving te behandelen.

Bron: nu.nl

Lees ook:De E-sigaret: de eerste stap in stoppen met roken
Lees ook:Niet roken vermindert angsten
Lees ook:‘De E-sigaret zou kankerverwekkender zijn dan ‘n normale sigaret’
Lees ook:Roken is goed voor de darmen
Lees ook:e-Sigaret ligt onder vuur…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>