Veel onduidelijkheid over medicijngebruik in verkeer

Dagelijks gaan gemiddeld zo’n 200 bezoekers van de website geneesmiddeleninhetverkeer.nl op zoek naar informatie over de invloed van slaap- en kalmeringsmiddelen op het rijgedrag. Volgens het Instituut voor Medicijngebruik (IVM) – initiatiefnemer van de website – een teken dat er nog veel vragen zijn over de invloed van medicijnen op het reactievermogen.

Bezoekers zoeken vooral advies over het gebruik van oxazepam, temazepam en diazepam. Maar ook naar antidepressiva zoals amitriptyline en zware pijnstillers zoals tramadol wordt veel gezocht.

Daarnaast krijgt het IVM jaarlijks tientallen vragen via de helpdesk van de website. Opvallend is dat veel vragen gaan over CBR-keuringen in verband met medicijngebruik. Naar schatting is de helft van de bezoekers medicijngebruiker en de andere helft zorgverlener, zoals apotheker, huisarts, psychiater of bedrijfsarts. 

‘De website is een aanvulling op de informatie van de arts of apotheker’, licht Ruud Coolen van Brakel, directeur van het IVM toe. ‘Maar als het gaat om slaap- en kalmeringsmiddelen en antidepressiva, dan zouden gebruikers en zorgverleners eigenlijk al moeten weten of men wel of niet mag deelnemen aan het verkeer.’

‘ Hier ligt nog duidelijk een taak voor voorschrijvers en apothekers: de voorlichting en kennis kan beter. Immers, jaarlijks vallen er in Nederland in het verkeer tussen de 33 en 66 doden door medicijngebruik’.

Coolen van Brakel benadrukt dat er ook zelfzorgmiddelen zijn met een negatieve invloed op het reactievermogen en dus op het rijgedrag. ‘Veel mensen weten bijvoorbeeld niet dat je met sommige hooikoortsmiddelen of middelen tegen reisziekte niet mag autorijden. Lees daarom altijd de bijsluiter, ook als het om middelen gaat die je bij de drogist koopt’.

De IVM-directeur vindt dat drogisterijen meer werk moeten maken van de voorlichting over zelfzorgmiddelen en de invloed op het rijgedrag.

Bron: IVM

Lees ook:Medicijngebruik patiënt komt vaak niet ter sprake
Lees ook:Website meldpunt Medicijnen is vernieuwd
Lees ook:Antidepressiva blijven in de la liggen
Lees ook:App helpt bij starten en stoppen met antidepressiva
Lees ook:Prozac‑baby’s geboren met afkickverschijnselen

1 Reacties // Reageer

One thought on “Veel onduidelijkheid over medicijngebruik in verkeer

  1. W Hoogendorp

    Als we nu eens stoppen met al deze petroleum derivaten te slikken?
    Dan doen deze vragen zich niet meer voor.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>