‘Bevolkingsonderzoek borstkanker heeft wél nut’

Het bevolkingsonderzoek naar borstkanker heeft wel degelijk nut: de voordelen wegen op tegen de nadelen. Zo luidt de conclusie van een grote Europese studie naar borstkankerscreening.

Van iedere 1000 vrouwen die zich iedere twee jaar laat screenen op borstkanker, wordt bij 71 een tumor ontdekt. Bij 8 van hen wordt het leven gered door de screening. Vier van de 71 vrouwen krijgt een behandeling die achteraf niet nodig blijkt; bij hen zou de borstkanker niet tot klachten hebben geleid.

Verder krijgen in de loop van de 20 jaar dat ze naar de screening gaan, 200 vrouwen onnodig een keer een doorverwijzing. Maar al met al is het bevolkingsonderzoek dus nuttig; de voordelen wegen op tegen de nadelen, concludeert Euroscreen, een samenwerkingsverband van deskundigen uit 9 Europese landen.

Zij proberen op internationaal niveau duidelijkheid te krijgen over de effecten van de screening. Hier is al wel veel onderzoek naar gedaan, maar toch staat het nut ervan steeds opnieuw ter discussie.

Euroscreen heeft zo veel mogelijk Europese studies op het gebied van borstkankerscreening opgespoord en berekent wat er gebeurt als 1000 Europese vrouwen tussen hun vijftigste en zeventigste levensjaar elke twee jaar naar de screening gaan.

Volgens één van de vier coördinatoren van Euroscreen, dr. Mireille Broeders (UMC St Radboud en het Landelijk Referentiecentrum voor Bevolkingsonderzoek (LRCB)) is het vooral belangrijk dat vrouwen die een uitnodiging krijgen voor het bevolkingsonderzoek goed geïnformeerd worden over de voor- en nadelen.

‘Het moet niet zo zijn dat vrouwen op grond van onduidelijke of onjuiste informatie afzien van deelname. Elke uitgenodigde vrouw moet zelf kunnen beoordelen of ze het nut van de screening vindt opwegen tegen de nadelen. Daarom is het zo belangrijk dat er nu op Europees niveau duidelijkheid is over de cijfers.’

Overigens geeft de studie Europese gemiddelden; de cijfers voor Nederland zijn nog iets gunstiger dan die voor heel Europa. Zo hoort de sterftereductie bij de hoogste van Europa.

Broeders: ‘In Nederland hebben we een goed gebalanceerd bevolkingsonderzoek. Vrouwen die deelnemen aan het bevolkingsonderzoek halveren hun kans om aan borstkanker te overlijden.’

Bron: UMCN

Lees ook:Minister wil advies over bevolkingsonderzoek borstkanker
Lees ook:Hoe zinvol is preventieve borstkankerscreening?
Lees ook:Screening borstkanker heeft wel degelijk nut
Lees ook:Screening borstkanker gaat digitaal
Lees ook:Jong screenen op borstkanker redt levens

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>