‘Screening zwangere vrouw op Q-koorts niet nodig’

Het is niet nodig om alle zwangere vrouwen in een Q-koortsgebied preventief te screenen op de ziekte. Arts-onderzoeker Janna Munster van het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG) ontdekte dat het niet uitmaakt of vrouwen die niet ziek zijn maar wel antistoffen hebben tegen Q-koorts, behandeld worden met antibiotica of niet. De kans op zwangerschapscomplicaties is even groot.

Momenteel wordt het bloed van zwangere vrouwen in Nederland, wanneer ze 12 weken zwanger zijn, onderzocht op syfilis, hepatitis B en hiv. De vraag was of Q-koorts daar in bepaalde regio’s aan toegevoegd moest worden.

Munster vergeleek twee groepen zwangere vrouwen zonder verschijnselen van Q-koorts. Bij ruim 1200 zwangere vrouwen werd in 2010 een buisje bloed afgenomen. Van de ene helft werd het bloed direct getest op aanwezigheid van antistoffen tegen de Q-koorts bacterie.

Van de andere groep werd het bloed pas na de bevalling onderzocht. Deze groep was de controlegroep om de uitkomsten van de zwangerschappen mee te vergelijken.

Munster vond bij 15% van de zwangere vrouwen in beide groepen antistoffen tegen de Q-koorts bacterie in het bloed. Het aantal zwangerschapscomplicaties was bij deze twee groepen vrouwen met antistoffen in het bloed even groot.

Ook vergeleek Munster het aantal zwangerschapscomplicaties bij vrouwen met en zonder antistoffen tegen de Q-koorts bacterie. Ook hier vond zij geen verschillen in het aantal complicaties.

Op basis van haar onderzoek trekt Munster de conclusie dat routinematig screenen van zwangere vrouwen in Q-koortsgebieden niet zinvol is in het voorkómen van zwangerschapscomplicaties.

Munster benadrukt dat zwangere vrouwen die wonen in gebieden waar Q-koorts voorkomt, wel alert moeten blijven op mogelijke ziekteverschijnselen. ‘Bij ziekteverschijnselen tijdens de zwangerschap is het raadzaam om naar de dokter te gaan.’

Zij vindt de uitkomsten van haar onderzoek geruststellend voor zwangere vrouwen of vrouwen die zwanger willen worden en die wonen in gebieden met een hoog risico op Q-koorts.

‘Ik raad zwangere vrouwen af om naar een boerderij te gaan waar Q-koorts heerst, maar naar de kinderboerderij gaan waar de dieren zijn gevaccineerd is geen probleem,’ vindt Munster.

Bron: UMCG

Lees ook:Onderzoek naar Q-koorts bij zwangere vrouwen
Lees ook:Pasgeboren baby onvoldoende beschermd tegen mazelen
Lees ook:Bloeddonoren uit risicogebieden getest op Q-koorts
Lees ook:Onderzoek naar Q-koorts bij kinderen
Lees ook:Onderzoek naar Q-koorts in Friesland

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>