Nederlander is best zorgzaam

Je zou er na al het rumoer rond de inkomensafhankelijke zorgpremie bijna aan gaan twijfelen. Maar Nederlanders blijken toten een groot solidariteitsgevoel te hebben! Vrijwel iedereen is bereid om de ander te helpen en meer dan 90% brengt dit concreet in praktijk. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 1000 Nederlanders, uitgevoerd in opdracht van zorgverzekeraar Agis.

Het overgrote deel (60%) besteedt momenteel tussen de 1 en 10 uur per week aan het helpen van anderen. Over het algemeen geldt: hoe ouder men is, hoe meer uur men besteedt aan zorgen voor een ander. Opvallende uitkomst is verder dat men denkt minder hulpvaardig te zijn dan in de praktijk blijkt.

Helpen vanuit verantwoordelijkheidsgevoel en het plezier wat ze daaraan beleven zijn de voornaamste redenen om iets voor een ander te doen. Zo geeft 11% van de mensen jonger dan 35 jaar aan eigen plezier de belangrijkste reden te vinden om anderen te helpen, tegenover 2% van de mensen van ouder dan 65 jaar.

Bijna driekwart (73%) van de mensen ouder dan 65 jaar geeft aan dat verantwoordelijkheidsgevoel de belangrijkste reden is, tegenover 33% van de mensen jonger dan 35.

Het bieden van hulp houdt bij het merendeel van de Nederlanders wel op wanneer het ten koste gaat van de eigen gezondheid. Meer dan de helft van de Nederlanders zou zorgtaken voor anderen wel ten koste van vrije tijd laten gaan.

Agis deed het onderzoek voorafgaand aan de Dag van de Mantelzorg, die zaterdag 10 november plaatsvindt.

Bron: Agis

Lees ook:Nederlanders wil levens redden met bloeddonatie
Lees ook:Record aantal Nederlanders wil andere zorgverzekering
Lees ook:Ouderenzorg baart velen zorgen
Lees ook:Nederlander vreest financiële problemen door zorgpremie
Lees ook:Meer geld voor fysiotherapeut die reclame maakt voor Agis

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Nederlander is best zorgzaam

  1. Korting

    Verbaasd mij niets, maar dat hangt dan ook samen met de openheid en vrijgevigheid die wij als Nederlanders hebben opgebouwd met de jaren. Toch denk ik dat de houding en mentaliteit de afgelopen jaren toch meer de andere kant op neigt.

      /   Reply  / 
  2. Jeanne Badlift

    Goed artikel. Als iedereen elkaar eens iets meer ging helpen zou alles een stuk gemakkelijker worden.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>