Artsen Ruwaard: wij kenden morfine-richtlijn niet

Wisten de artsen in het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse nu wel of niet dat je sinds 2005 geen morfine meer mag gebruiken bij stervenshulp? Feit is dat ze het hádden moeten weten, stelt artsenorganisatie KNMG vandaag in het Algemeen Dagblad.

In 2005 werd de nieuwe richtlijn voor artsen van kracht waarin staat dat het niet langer is toegestaan om morfine toe te dienen om patiënten te helpen tijdens het stervensproces. Door morfine kunnen ze namelijk paniek raken en nachtmerries krijgen, terwijl het doel juist moet zijn om ze rustig en vredig te laten inslapen.

De richtlijn is destijds door de KNMG in heel het land toegelicht. ‘Er is volop aandacht voor geweest. Dat kan je niet ontgaan zijn’, zegt Eric Wijlink van de artsenorganisatie.

Toch beweren artsen vandaag in de krant dat zij van niets weten. Niet alleen op de afdeling cardiologie – die sinds een week door de Inspectie voor de Gezondheidszorg is gesloten – werd morfine gebruikt bij stervenshulp. Dat gebeurde ook op andere afdelingen.

Volgens een gespecialiseerde werknemers gebeurde het zelfs op grote schaal.

Komende weken worden ruim 800 dossiers van patiënten die tussen 1 januari 2009 en nu zijn overleden, helemaal doorgespit. De Stichting Hartpatiënten vraagt echter ook niet-hartpatiënten contact op te nemen als zij twijfels hebben over hun behandeling.

Bron: AD

Lees ook:Mogelijk patiënten overleden na foute diagnose
Lees ook:Moslima mag man als arts weigeren
Lees ook:Vier op tien artsen ziet onverzekerden
Lees ook:Artsen gaan in discussie over alternatieve geneeswijzen
Lees ook:Fabel: Morfine versnelt de dood

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>