Scholieren vaak moe, angstig en depressief

Scholieren rapporteren opvallend vaak een grote vermoeidheid. Deze ernstige vermoeidheid komt veel meer bij meisjes voor dan bij jongens. Verrassend genoeg blijkt dit niet samen te hangen met een druk buitenschools leven, maar met angstige en depressieve gevoelens. Het onderzoek, uitgevoerd aan het UMC Utrecht, wordt aanstaande maandag gepubliceerd in Paediatrics.

Uit onderzoek onder 3460 scholieren tussen 12-18 jaar bleek meer dan een vijfde van de meisjes ernstig vermoeid, in tegenstelling tot 6,5 procent van de jongens. Tot nu toe werd algemeen aangenomen dat vermoeidheid bij jongeren te wijten is aan life style factoren, zoals een druk buitenschools leven, veel uitgaan, alcohol en feestjes.

Uit het onderzoek van Maike ter Wolbeek, psycholoog-onderzoeker, komt echter naar voren dat ernstige vermoeidheid veel meer gerelateerd is aan de mate van gerapporteerde angst en depressie. Dit gaat op voor zowel jongens als meisjes. Wel bleek dat jongeren die korter slapen en meer sporten, meer last hebben van vermoeidheidsklachten.

Opvallend is dat de vermoeidheid bij meisjes tussen 12 en 18 jaar vrij sterk met de leeftijd toeneemt en bij jongens vrijwel niet. Dit zou kunnen duiden op een rol van vrouwelijke geslachtshormonen die sterk toenemen in die periode. De waarneming dat meisjes die op relatief jonge leeftijd gaan menstueren, later meer vermoeidheid rapporteren, past daar goed bij.

Bron: UMC Utrecht

Lees ook:Joint vergroot kans op drugsverslaving
Lees ook:Obesitas bij meisjes gevaarlijker dan bij jongens
Lees ook:Jongens krijgen oproep voor inenting baarmoederhalskanker
Lees ook:‘Vroeg drinken is erfelijk’
Lees ook:Vrouwen worden gemiddeld 83,29 jaar, mannen 79,87 jaar

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>