Alarm voor vogelgriep in Blijdorp

Bij twee gestorven uiltjes in Diergaarde Blijdorp in Rotterdam zijn aanwijzingen gevonden voor besmetting met het vogelgriepvirus H5N1. Dat is gebleken uit onderzoek van het Wild Life Health Centre van het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam en de Universiteit Utrecht, maakte het ministerie van Landbouw zaterdagavond laat bekend. Verder onderzoek moet uitwijzen of het een daadwerkelijke besmetting met het vogelgriepvirus betreft.

De twee uiltjes maken deel uit van een nestje van vier. Ook de andere twee jonge uiltjes zijn overleden, maar zonder dat er een aanwijzing voor H5N1 is gevonden.

Bij een routine-onderzoek na de dood van de twee vogels – de eerste werd 27 juli ziek – kwamen aanwijzingen voor het vogelgriepvirus naar boven. De dieren waren in tegenstelling tot andere vogels in Blijdorp niet ingeënt tegen de ziekte.

De Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) maakt zich geen zorgen over bezoekers van de diergaarde. "Alleen intensief contact met besmette dieren kan gevaarlijk zijn voor mensen", zegt Winfried Schop, afdelingshoofd infectieziekte van de GGD.

Bezoekers van Blijdorp hebben zondag bij binnenkomst een flyer met daarop informatie over de mogelijke besmetting van de twee sperwer uiltjes gekregen. Volgens een woordvoerder kwamen circa 10.000 mensen langs. "Ik heb niet de indruk dat mensen zich er iets aan gelegen laten liggen", aldus de woordvoerder. Volgens hem waren veel bezoekers al op de hoogte van het nieuws.

Bron: AD/nu.nl

Lees ook:Nieuwe stap in behandeling vogelgriepvirus
Lees ook:Bron papegaaienziekte nog altijd onduidelijk
Lees ook:Heel gezond: visvrije tonijn
Lees ook:Mogelijke overdracht H5N1 tussen mensen
Lees ook:Salmonella in geïmporteerde kruiden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>