Salmonella in geïmporteerde kruiden

salmonellaSinds januari 2012 is er 11 keer een partij geïmporteerde kruiden uit de Nederlandse handel gehaald vanwege een besmetting met salmonella. Dat heeft een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gezegd. De partijen waren niet te koop voor consumenten, maar lagen nog bij importeurs of groothandels.

De Amerikaanse krant New York Times berichtte vorige week over een nog niet gepubliceerd Amerikaans rapport, waaruit blijkt dat gemiddeld 7 procent van de partijen kruiden die de Verenigde Staten binnenkomen, besmet is met de bacterie.

,,Het is niet duidelijk of dat voor verhitting van de kruiden is gebeurd, of dat nadien de besmetting plaatsvindt”, aldus de woordvoerder. Grote Nederlandse bedrijven stomen de kruiden voor die verpakt worden en in de winkel belanden. Dat doodt de bacterie.

Een gevaar voor de volksgezondheid is er niet geweest door de besmettingen in Nederland. De partijen werden onderschept, voor ze in de winkel lagen. Bovendien verwarmen de meeste mensen hun kruiden ook, bijvoorbeeld als het in een mengsel zit voor pastasaus. Ook dan wordt de bacterie onschadelijk gemaakt.

Sinds een aantal jaar neemt de NVWA specifiek monsters van voornamelijk gedroogde kruiden uit ‘risicolanden’ als India en Cambodja. ,,De kruiden liggen daar te drogen in de zon. Een overvliegende vogel kan dan een besmetting veroorzaken”, aldus de woordvoerder. Een besmetting wordt doorgaans veroorzaakt door dierenpoep.

Lees ook:EenVandaag: Nieuw vleesschandaal
Lees ook:‘Groente en fruit veilig te eten’
Lees ook:Steeds vaker voedsel uit de schappen
Lees ook:Voedingscentrum: taugé in Nederland is veilig
Lees ook:Geen EHEC-bacterie in Nederlandse komkommers

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>