Steeds vaker voedsel uit de schappen

lasagneSteeds vaker wordt eten en drinken uit de schappen gehaald, omdat het gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid. Producenten nemen geen risico, zo zegt de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA).

De NVWA meldt op haar website alle terugroepacties van levensmiddelen die mogelijk gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Tussen 2002 en 2010 verdwenen jaarlijks slechts een paar ‘gevaarlijke’ producten uit de schappen. In 2011 waren dat er 12, vorig jaar steeg dat naar 16. ,,Bedrijven kiezen er steeds vaker voor om een product uit voorzorg van de markt te halen, om elk risico te vermijden’’, aldus een woordvoerder van de NVWA. Bovendien geven Europese lidstaten steeds vaker meldingen aan elkaar door, waardoor een product niet in één land, maar in meerdere landen uit de schappen wordt gehaald.

Sinds 2002 is er om allerlei verschillende redenen eten en drinken uit de schappen gehaald. Bijvoorbeeld eten waar mogelijk metalen schilfertjes, stukjes ijzerdraad of glassplinters in zaten, of die een allergische reactie konden veroorzaken door een verkeerd ingrediënt. Ook waren er regelmatig problemen met verpakkingen, die konden scheuren, breken of zelfs uit elkaar springen. Verder zaten in verschillende producten gevaarlijke bacteriën.

De recente terugroepacties van lasagne, vleesballetjes en chili con carne omdat er paardenvlees in verwerkt zat, duiken niet op de website van de NVWA op. ,,De fabrikanten zijn zelf verantwoordelijk voor de recall en tracering. De NVWA plaatst de informatie van een publieke recall alleen op haar eigen website als er sprake is van een potentieel risico voor de volksgezondheid”, aldus een woordvoerder.

Uit een rondgang van het ANP langs bedrijven die een product uit de schappen hebben gehaald, blijkt overigens dat mensen niet snel geneigd zijn een product terug te brengen. Over het algemeen komt hooguit een paar procent van de consumenten terug naar de winkel met een product.

Lees ook:Resten medicijnen in paardenvleesmengsel
Lees ook:NVWA: neem geen voedingssupplement met DMAA
Lees ook:Opnieuw EHEC aangetroffen bij Nederlandse teler
Lees ook:Zalm uit supermarkt besmet met salmonella
Lees ook:Opnieuw Chinees speelgoed met lood ontdekt

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>