Aantal hospices in Nederland stijgt fors

Het aantal palliatieve instellingen waar terminale patiënten waar mensen de laatste dagen of weken van hun leven in een huiselijke omgeving kunnen doorbrengen, is in de afgelopen jaren flink gestegen. Eind jaren negentig telde Nederland ongeveer 40 palliatieve zorgvoorzieningen, nu zijn dat er al zo'n 230: bijna zes keer zoveel. Ook de verpleeg- en verzorgingshuizen begeven zich steeds meer op de 'markt' van het huiselijk sterven.


De laatste twee jaar groeide het aantal palliatieve zorgvoorzieningen met 40 procent en er zijn er nog zo'n 40 in oprichting. Dit is opmerkelijk omdat veel zorgverleners en de overheid palliatieve zorg vooral zien als reguliere zorg die wordt verleend door bijvoorbeeld de huisarts en de wijkverpleegkundige.

In 2005 overleden ongeveer 4000 terminale patiënten in een palliatieve zorgvoorziening. Dat is ongeveer 5 % van alle mensen die dat jaar overleden.

Het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) verrichtte met subsidie van het ministerie van VWS onderzoek naar palliatieve zorgvoorzieningen. Daarnaast volgde het NIVEL in de afgelopen drie jaar de afdelingen palliatieve zorg van de Integrale Kankercentra en gespecialiseerde consultatieteams op het terrein van palliatieve zorg.

Inmiddels kunnen overal in Nederland huisartsen, wijkverpleegkundigen en andere zorgverleners deskundig advies krijgen van deze consultatieteams. Mede daardoor is het mogelijk om thuis goede palliatieve zorg te leveren.

Uit ander onderzoek is bekend dat driekwart van de Nederlanders bij voorkeur thuis wil sterven. Voor terminale patiënten die niet thuis kunnen of willen sterven, zijn er verschillende voorzieningen. Ze kunnen terecht in een hospice, een 'bijna-thuis-huis' of een palliatieve unit in een verpleeg- of verzorgingshuis.

Deze bieden allemaal een huiselijke omgeving, maar de organisatie van de zorg is verschillend. Zo heeft een hospice verpleegkundigen in vaste dienst, terwijl een bijna-thuis-huis werkt met vrijwilligers die worden aangestuurd door een betaalde coördinator. Huisarts en thuiszorg bezoeken de patiënten in de bijna-thuis-huizen regelmatig.

Bron: artsenapotheker.nl 


Lees ook:Nederlandse kankerpatiënt sterft vaker thuis
Lees ook:‘Eerder beginnen met palliatieve zorg’
Lees ook:Euthanasie: vaak thuis en bij jongere patiënten
Lees ook:‘Advies terminale zorg is achterhaald’
Lees ook:Fabel: Morfine versnelt de dood

1 Reacties // Reageer

One thought on “Aantal hospices in Nederland stijgt fors

  1. Hofmans

    Geachte,
    Zelf ben ik een Belgische vrouw maar mijn schoonmoeder was een Nederlandse die na een lange lijdensweg op 19 december 2008 overleden is aan kanker.Mijn schoonmoeder had haar laatste zorgen in de hospice zonnehuis(de spreng)gekregen.Het was ondanks een enorme ervaring hoe de mensen daar werden behandeld,een echte huiselijke sfeer,héle vriendelijke vrijwilligers ongelooflijke goede verpleging en fantastische dokters!!! Nu was mijn vraag hoe of welke wegen zou ik moeten volgen om zoiets in België te kunnen oprichten ???? Met deze wil ik nog iedereen bedanken die zoiets hebben kunnen oprichten want het verlicht toch een beetje de lijdensweg van de patiënten en de familie leden en vrienden.NOGMAALS MIJN DANK!!!!! Met vriendelijke groeten Mevrouw Hofmans

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>