Nederlandse kankerpatiënt sterft vaker thuis

Meer dan de helft van de Nederlandse kankerpatiënten sterft thuis. Dat is veel meer dan in België, waar ongeveer 1 op 3 kankerpatiënten thuis sterft. Ook sterven Nederlanders vaker op de gewenste plek dan onze zuiderburen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en de Universiteit Gent (UGent).

In beide landen verblijft zo’n 90% van de kankerpatiënten tijdens het laatste levensjaar grotendeels thuis. Maar uiteindelijk sterft slechts 34% van de Belgen thuis, 29% in het ziekenhuis, 24% in een palliatieve zorgeenheid en 12% in het rusthuis. Dat is een opmerkelijk verschil met Nederland, waar maar liefst 59% thuis stierf en 19% in het ziekenhuis.

Een ander opvallend verschil vormt de mate waarin gespecialiseerde palliatieve zorg (gericht op het verzachten van de pijn) werd ingezet. Zo kreeg 72 % van de Belgische patiënten dergelijke zorg in de laatste levensfase, beduidend meer dan bij ons, waar dat slechts in 34 % van de gevallen gebeurde.

Volgens de onderzoekers wordt thuis sterven in Nederland meer aangemoedigd. Ook de rol die de huisarts vervult in de palliatieve zorg verschilt in beide landen. Nederlandse huisartsen nemen vaak zelf de meeste zorgtaken op zich, terwijl Belgische huisartsen eerder een coördinerende rol vervullen.

Dat laatste wordt ondersteund door de bevinding dat Belgische huisartsen tijdens de laatste levensmaand minder vaak gesprekken voeren met hun patiënten en als ze dat wel doen, gaat het meestal over fysieke problemen en minder over de spirituele aspecten van het naderende einde.

Dat leidt er ook toe dat slechts 43% van de Belgische huisartsen aangaf op de hoogte te zijn van de wensen en voorkeuren van hun patiënt, tegenover 67% van de Nederlandse huisartsen. Uiteindelijk stierven patiënten in België ook minder vaak op de plaats waar men had aangegeven te willen sterven: in België stierf 71% op de plaats van wens, tegenover 88% in Nederland.

Bron: VUB

Lees ook:Aantal hospices in Nederland stijgt fors
Lees ook:‘Eerder beginnen met palliatieve zorg’
Lees ook:‘Palliatieve zorg-app voor huisartsen’ wint VoorGoedeZorg 2014
Lees ook:Therapeute geroyeerd om ‘goddelijke genezingen’
Lees ook:Medische beslissingen over levenseinde vooral bij kanker

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>