Europa nog niet optimaal voorbereid op griepgolf

De Europese Unie heeft nog zeker twee jaar nodig om afdoende maatregelen te kunnen nemen voor het geval er een grieppandemie uitbreekt. Dat heeft het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -Bestrijding (ECDC) gezegd.

Alle EU-landen hebben weliswaar een plan klaarliggen, maar die plannen kunnen niet direct worden uitgevoerd, aldus het ECDC in een rapport. "Naar onze schatting hebben we nog twee tot drie jaar nodig om goed op een pandemie te kunnen reageren", zegt ECDC-directeur Zsuzsanna Jakab.

Wel is er volgens het centrum sinds 2005, toen de vrees ontstond dat het ook voor mensen gevaarlijke vogelgriepvirus H5N1 zodanig zou kunnen muteren dat het overdraagbaar wordt van mens op mens, aanzienlijke vooruitgang geboekt in de voorbereiding op een pandemie. De EU is beter dan welke regio in de wereld ook voorbereid op een eventuele grieppandemie, zegt Jakab. "Maar er is geen reden tot zelfgenoegzaamheid, aangezien duidelijk is dat we veel verder moeten gaan."

Het ECDC heeft onderzocht welke maatregelen de EU-landen, met uitzondering van de nieuwe lidstaten Bulgarije en Roemenië, hebben genomen om voorbereid te zijn op een grieppandemie. Het ECDC heeft geconcludeerd dat er meer moet worden gedaan om te zorgen voor een goede samenwerking tussen verschillende overheidsinstanties en dat er meer geld moet worden uitgetrokken voor grieponderzoek. In het rapport staat niet welke landen wat moeten doen.

Bron: hln.be 

 

Lees ook:Tekort aan graven dreigt bij pandemie
Lees ook:Grootste dreiging van ons land is een griepgolf
Lees ook:Duitse vrouw krijgt varkensgriep in eigen land
Lees ook:‘Dreigend tekort aan IC-bedden bij pandemie’
Lees ook:Nederland goed voorbereid op pandemie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>