Tekort aan graven dreigt bij pandemie

Natuurlijk is het logisch dat er alvast nagedacht wordt over de gevolgen van een eventuele grieppandemie, maar dit levert soms wel hilarische berichten op. (Al is dit woord hier misschien niet zo op zijn plaats aangezien het toch om een serieuze zaak gaat, maar toch…) Zoals dit: ‘Tekort aan graven dreigt bij pandemie’. Alsof we dan geen andere dingen aan ons hoofd hebben! Hoe dan ook: Pauline Harmsen, consulent van de Landelijke Organisatie Begraafplaatsen (LOB) heeft laten weten dat als er in Nederland een grieppandemie uitbreekt en er tienduizenden mensen overlijden, er op sommige begraafplaatsen capaciteitsproblemen zullen ontstaan.

Ook in het landelijke draaiboek voor de bestrijding van een grieppandemie staat dat de ‘begraafcapaciteit’ in het ergste scenario in een aantal plaatsen tekortschiet. In dit ergste scenario gaan de beleidsmedewerkers ervan uit dat ruim vijftig procent van de bevolking ziek wordt. Maar het is waarschijnlijker dat bij een grieppandemie twintig tot dertig procent van de bevolking ziek wordt. In dat geval is de begraafcapaciteit ‘bijna overal voldoende’.

Groot-Brittannië overweegt de slachtoffers van een eventuele pandemie van vogelgriep in massagraven te leggen. Dat meldde tenminste de Britse krant The Sunday Times, die zou beschikken over een geheim rapport van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken. Middeleeuwse taferelen worden daarbij uitgesloten. Het is de bedoeling dat een groot aantal kisten tegelijkertijd op dezelfde plek worden begraven, op zo’n manier dat de graven nog apart kunnen worden aangeduid, aldus het rapport.

Bron: Nederlands Dagblad

Lees ook:Groot-Britannië zwakt voorspelling van aantal griepdoden af
Lees ook:Europa nog niet optimaal voorbereid op griepgolf
Lees ook:Open dag ziekenhuizen gaat niet door
Lees ook:Britten hebben niet genoeg griepvaccins voor iedereen
Lees ook:‘Dreigend tekort aan IC-bedden bij pandemie’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>