Britten hebben niet genoeg griepvaccins voor iedereen

Je kunt zeggen over minister Klink wat je wil, maar hij heeft er in ieder geval voor gezorgd dat we nog voor de winter ingeënt kunnen worden tegen de Nieuwe Influenza A. Dat kunnen de Britten wel vergeten. De Britse minister van Gezondheid Alan Johnson heeft dit weekeinde toegegeven dat Groot-Brittannië niet voldoende voorbereid is op een grieppandemie.

Er zijn niet voldoende vaccins beschikbaar om de hele bevolking te beschermen tegen een mogelijke winterepidemie van het griepvirus.

De Britse krant The Independent meldt dat het ongeveer een half jaar duurt voor er een vaccin voorhanden is. Maar het is er dan nog niet in zulke grote hoeveelheden dat iedereen kan worden gevaccineerd.

Vermoedelijk zullen eerst gezondheidsmedewerkers en kwetsbare groepen, zoals chronisch zieken, voor inenting in aanmerking komen.

Veel wetenschappers vermoeden dat de huidige uitbraak van het griepvirus deze zomer zal wegebben en in de herfst in een heviger variant zal terugkeren.

De hoop was dat tegen die tijd er een vaccin zou zijn die een eventuele pandemie de kop in kan drukken, maar die hoop heeft Johnson dit weekeinde de grond ingetrapt.

Inenting is belangrijk omdat daarmee zoveel mensen (enige) bescherming tegen het virus geboden kan worden. Zo kan de ernst van een eventuele grieppandemie mogelijk beperkt blijven, net als het aantal doden en zieken met ernstige complicaties.

Het griepvirus lijkt vooral kinderen en jongvolwassenen te treffen. Het vermoeden bestaat dat oudere mensen boven de 50 mogelijk al enige bescherming hebben omdat een deel van het virus al eerder in het verleden geheerst zou hebben.

Groot-Brittannië telt op dit moment meer dan 100 ziektegevallen.

Lees ook:Tekort aan graven dreigt bij pandemie
Lees ook:Opnieuw een griepdode in Groot-Brittannië
Lees ook:Brits zorgpersoneel ziet inenting tegen Mexicaanse griep helemaal niet zitten
Lees ook:Supervaccin beschermt levenslang tegen griep
Lees ook:Er komt een vaccin voor het zikavirus

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>