Ergernis over griepcijfers

Gisteren meldde ik al op gezondheid.blog.nl al dat het wel een wedstrijdje lijkt wanneer nou waar de griep uitbreekt en hoeveel zieken we al hebben. Wel grappig dat ook De Telegraaf vandaag meldt dat de griepmeting in Nederland oververhit aan het raken is.

Cijferaars van diverse onderzoeksinstituten overschreeuwen elkaar met de laatste griepgegevens en bieden tegen elkaar op. Volgens de een zouden die duiden op een "voor de deur staande griepepidemie", terwijl de ander spreekt over "een griepepidemie op regionaal niveau, waarvan vorige week al sprake was."

De lust om als eerste 'de griepepidemie van 2007' te melden lijkt op een klopjacht naar het eerste kievitsei of een race tussen opiniepeilers om de primeur van de verkiezingsuitslag te kunnen geven.

Echter, dé expert op het gebied van influenza, de vooraanstaan de viroloog prof. dr. A. Osterhaus, zegt met de nuchterheid van de wetenschapper die hij is: "Er is op dit moment nauwelijks griep, er zijn wel veel verkoudheidsvirussen in omloop. Maar echte griep? Nee, amper. En een epidemie? Kan altijd nog komen."

Professor Osterhaus, alweer vele jaren directeur van het Nationaal Influenza Centrum (NIC)  in Rotterdam, zegt zich dan ook te ergeren aan de opgeklopte griepcijfers die her en der klinken. "Ik baal hier wel van. Want het wordt in het belachelijke getrokken, terwijl influenza een serieus probleem is. Kennelijk is er een belang om middelen te verkopen die niet werken."

Hij wil dan ook snel "goede afspraken" maken met 'griepmeters' om tot een voor iedereen duidelijk griepsignaal te komen: "Want zó gaat het niet!  Er wordt gezegd dat we nu met 60 zieken per 100.000 inwoners dicht tegen een griepepidemie aanzitten. Onzin."

Bron: De Telegraaf 

Lees ook:Wel een griepepidemie? Of toch niet?
Lees ook:Aantal griepgevallen loopt verder op
Lees ook:Griepepidemie lijkt over hoogtepunt
Lees ook:‘Griep trekt op naar het noorden’
Lees ook:Griepgolf blijft vooralsnog uit

1 Reacties // Reageer

One thought on “Ergernis over griepcijfers

  1. Carl Koppeschaar

    Inmiddels (1 maart 2007) is de derde Influenza Nieuwsbrief uit. Zie http://www.influenza-centrum.nl. In week 8 is het aantal door peilstations van huisartsen gerapporteerde griepgevallen in Nederland gestegen naar 66 per 100.000. Daarmee is de door het Nivel gedefinieerde epidemische drempel overschreden.

    Lang niet iedereen in Nederland gaat naar de huisarts bij griepachtige verschijnselen. Op de Grote Griepmeting (30.000 vrijwillige griepmeters in Nederland, Vlaanderen en Portugal) zien we al enige weken lang op regionaal niveau overschrijding van de epidemische waarden. Zie zelf de percentagekaarten voor 2006/2007 op http://www.degrotegriepmeting.nl en ook de ‘tijdlijn van de griep’.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>