Elektronisch dossier wordt vanaf 2008 ingevoerd


Geen klembord meer op het voeteneind van een ziekenhuisbed. Het ouderwetse papieren medisch dossier wordt in rap tempo vervangen door een Elektronische Patiënten Dossier (EPD). Dit digitale dossier wordt vanaf september landelijk uitgerold onder huisartsenpraktijken, huisartsenposten, ziekenhuizen en apothekers.

De medische status van een patiënt is straks door alle deze zorgverleners in heel Nederland opvraagbaar. Medio 2008 zal een groot aantal van hen op het EPD zijn aangesloten. Deelname aan het EPD wordt voor zorgverleners uiteindelijk verplicht.

Op dit moment worden met het EPD proeven genomen in onder meer de regio's Nijmegen en Twente. Het EPD is een virtueel dossier dat patiëntengegevens uit verschillende zorgsystemen aan elkaar koppelt.

Verwacht wordt dat door het koppelen van alle systemen er minder fouten worden gemaakt.

Het EPD bestaat uit het elektronisch medicatiedossier en het elektronisch waarneemdossier huisartsen. Het medicatiedossier verschaft zorgverleners inzage in medicatie en behandelingen die een patiënt heeft gekregen van huisarts of specialist.

Ook wachtlijsten in ziekenhuizen zouden er aanzienlijk door worden bekort, omdat een patiënt hetzelfde onderzoek bij een andere arts niet telkens opnieuw hoeft te ondergaan. Via het waarneemdossier krijgen andere artsen inzage in het dossier van de patiënt bij diens eigen huisarts. Zorgverleners moeten zich via een zogeheten UZI-pas identificeren voordat ze via het landelijk schakelpunt toegang krijgen tot de informatie.

In een later stadium krijgt de patiënt zelf, met behulp van zijn DIGID-code, toegang tot zijn elektronisch dossier. De patiënt kan bepalen welke gegevens uitgesloten of afgeschermd moeten worden voor landelijke uitwisseling. In de loop van dit jaar start een publiekscampagne over de invoering van het Elektronische Patiënten Dossier.

Bron: farmactueel.nl 

Lees ook:Nederlander nog huiverig voor elektronisch patiëntendossier
Lees ook:Arts mag niet zomaar elektronisch dossier inkijken
Lees ook:Samenwerking tussen zorgverleners kan beter
Lees ook:‘Zorgverzekeraar krijgt geen toegang elektronisch dossier’
Lees ook:Jij beslist zelf of men jouw medische dossier mag inzien

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>