Nederlander nog huiverig voor elektronisch patiëntendossier

Ruim een kwart van alle Nederlanders (28 procent) wil dat hun Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) in de toekomst volledig gesloten blijft voor bepaalde zorgverleners. Meestal is dat de tandarts. Dit blijkt uit onderzoek van het Consumentenpanel Gezondheidszorg, een project van onderzoektsinstituut NIVEL (Nederlands Instituut voor Ondezoek van de Gezondheidszorg) naar het draagvlak onder consumenten voor het EPD.

Uit het onderzoek blijkt tevens dat bijna eenderde (32 procent) van alle Nederlanders voor bepaalde zorgverleners bepaalde gegevens – meestal bijzonderheden in de privésfeer – wil afschermen. 63 procent van de Nederlanders vindt dat er niet hoeft te worden afgeschermd.

De invoering van een landelijk EPD moet het koppelen en uitwisselen van medisch gegevens die bij verschillende zorgverleners aanwezig zijn in de toekomst eenvoudiger maken. Zorgverleners vanuit het hele land kunnen dan via een goed beveiligd ‘Landelijk Schakelpunt’ het gehele virtuele dossier van hun patiënten raadplegen en zo de actuele en volledige medische informatie over een patiënt opvragen. Dit kan echter alleen als zij daartoe bevoegd zijn en als de patiënt de zorgverlener niet heeft uitgesloten van toegang.

Twee onderdelen van het EPD, het medicatiedossier en het dossier voor de waarnemende huisarts zijn vanaf 1 januari 2007 beschikbaar, als alles loopt zoals gepland.

Bron: NIVEL

Lees ook:Nederlander twijfelt over veiligheid Elektronisch Patiëntendossier
Lees ook:10 miljoen Nederlanders positief over delen medische gegevens
Lees ook:Elektronisch dossier wordt vanaf 2008 ingevoerd
Lees ook:Samenwerking tussen zorgverleners kan beter
Lees ook:Nederlander positief over invoering Elektronisch Patiënten Dossier

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Nederlander nog huiverig voor elektronisch patiëntendossier

  1. Carolien Jansen

    Is het te verwachten dat iedere burger nog apart toestemming moet geven ? En hoe kan ik zorgen dat mijn dossier NIET in de database van het EMD terecht komt?
    Alle BIG-geregistreerden met UZOVI-pas hebben in principe toegang. Dit zijn behalve artsen ook fysiotherapeuten, tandartsen en psychologen.

    Ik hoop dat er meer mensen zijn die het niet prettig vinden dat tienduizenden onbekenden zich zomaar toegang kunnen verschaffen tot hun gegevens.

    Ik roep patientenorganisaties hierbij op om zich actief te mengen, zodat voorkomen wordt dat het EMD zonder actieve toestemming van iedere burger, wordt ingevoerd.

      /   Reply  / 
  2. Sonja

    Voor zover ik het begrijp, moet je zelf actie ondernemen als je niet wilt dat bepaalde artsen of zorgverleners jouw medisch dossier zien. Ik vraag me af of het wel zo’n probleem is. Ik zie er ook vooral de voordelen van in. Ik denk dat het een hoop miscommunicatie tussen zorgverleners zal voorkomen.

      /   Reply  / 
  3. Carolien Jansen

    Nadelen van het EPD:
    1. privacy : onbekenden kunnen zich toegang verschaffen. ook verzekeraars en particuliere personen. Iedereen heeft wel een kennis die zich toegang kan verschaffen.
    2. ook fouten in het EPD worden door de volgende zorgverlener overgenomen en de patient weet van niets… Pas als de patient de VOLLEDIGE inhoud van het EPD kan inzien , wordt dit gevaar uitgeschakeld.

    Tot het moment dat ik zelf toegang krijg tot het EPD en tot het moment dat ik zelf de code voor de toegang beheer, wens ik niet aan het EPD mee te doen.
    In de tussentijd kan ik zelf veel doen om miscommunicatie te voorkomen door zelf de belangrijkste medische gegevens op papier te beheren.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>