Nederlander positief over invoering Elektronisch Patiënten Dossier

Ruim 400.000 bezwaarschriften kreeg minister Klink binnen tegen invoering van het Elektrisch Patiëntendossier (EPD). En artsen staan er al helemaal niet om te springen, bleek onlangs uit onderzoek van het vaktijdschrift Medisch Contact. Maar wie denkt dat dat betekent dat ‘Nederland’ niet zit te wachten op het EPD, heeft het mis.

Althans, dat stelt de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) aan de hand van een onderzoek dat zij door TNS Nipo liet uitvoeren over de houding van Nederlanders ten opzichte van het EPD.

Bijna 7 van de 10 Nederlanders zegt in het onderzoek dat ze vertrouwen hebben in de betrouwbaarheid van de uitwisseling van medische gegevens. Een grote meerderheid (85%) denkt bovendien dat door de invoering van het landelijk EPD de kwaliteit van de medische zorg zal verbeteren.

Het overgrote deel (94%) van de respondenten heeft ook geen bezwaar gemaakt tegen het uitwisselen van medische gegevens.

Opvallend is dat de bezwaarmakers vaak helemaal niet per definitie tégen invoering van het elektronische medisch dossier zijn. Ruim de helft van hen ziet juist ook de voordelen van het EPD in en is van mening dat de zorg door het EPD zal verbeteren.

Als grootste voordelen worden genoemd ‘Betere samenwerking tussen zorgverleners’ en ‘voorkomen van medische fouten’.

De meest genoemde nadelen zijn ‘de beveiliging van de eigen medische gegevens’ en ‘mogelijke aantasting van de privacy’.

Over het algemeen laat een meerderheid van de mensen de voordelen echter zwaarder wegen dan de nadelen.

Bron: NPCF

Lees ook:Nederlander twijfelt over veiligheid Elektronisch Patiëntendossier
Lees ook:Elektronisch patiëntendossier komt er nu echt aan
Lees ook:Nederlander nog huiverig voor elektronisch patiëntendossier
Lees ook:Invoering landelijk elektronisch patiëntendossier op losse schroeven
Lees ook:Huisartsen zetten patiënten op tegen EPD

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Nederlander positief over invoering Elektronisch Patiënten Dossier

  1. Wensis Rompas

    Leuk maar ze hebben mij geen enquete gegeven… dus waar baseren ze die cijfers op?.
    ik ken nipo heel goed..maar als ze zeggen dat 85% van de nederlanders er mee eens zijn, dan mogen ze hun project enquetes welleens zorgvuldiger volgen.

    precies het zelfde kwestie als met kijkcijfers, maar 5000 mensen hebben een kastje en daaruit kunnen ze meten hoeveel mensen er werkelijk kijken naar programma’s.. terwijl je zelf in kan stellen hoeveel mensen in de huishoudens mee kunnen kijken.. en dan heb ik het nog niet over het over grote aantal dat geen kijk kastje heeft… zo kan ik ook mijn brood wel verdienen op de kabel..

    sorry maar de mens word voorals nog dom gehouden… en dan zegt de wetenschap mij tegenwoordig nog iets…dacht het niet..
    die wetenschap over vaccinatie tegen baarmoederhalskanker is voorals nog niet bekend gemaakt… maar ze beweren wel wetenschappelijk dat het verandwoord is.

    zo kan ik ook wel dingen beweren, en kan ik ook wel god spelen… sorry maar ik noem wetenschap vooral in het medische factor een flinke domper.. de laatste 10 jaar

      /   Reply  / 
  2. Sonja

    De NIPO enquetes gebeuren wel altijd onder een representatieve groep Nederlanders, dus de uitslag van zo’n enquete zegt wel iets over de totale groep Nederlanders.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>