Invoering landelijk elektronisch patiëntendossier op losse schroeven

Zou er ooit een landelijk Elektronisch Patiëntendossier (EPD) komen? Het draagvlak voor landelijke invoering van het plan lijkt steeds meer af te brokkelen. Huisartsen hebben zich nu definitief van het plan afgekeerd. De Eerste Kamer, die nu over het wetsvoorstel moet beslissen, twijfelt hevig.

Medische gegevens van patiënten uitwisselen? Prima, zeggen de huisartsen. Maar dan wel regionaal en niet landelijk. Dat is ook logisch, stellen de beroeporganisaties in de huisartsenzorg, de landelijke Huisartsen Vereniging Nederland (LHV), het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) en de Vereniging Huisartsenposten Nederland (VHN). De zorg is immers over het algemeen regionaal georganiseerd.

Huisartsen onderschrijven al jaren het belang van het onderling elektronisch uitwisselen van gegevens. ‘Wij bieden integrale zorg dicht bij huis. Die zorg is gebaat bij een integraal en compleet dossier,’ zegt Paul Habets, vicevoorzitter van de LHV, namens de gezamenlijke huisartsenverenigingen.

‘Maar de elektronische uitwisseling van gegevens moet het zorgproces ondersteunen en mag geen doel op zich zijn.’

De huisartsen pleiten voor een geleidelijke en gecontroleerde invoering vanuit de regio. ‘Voor ons staat het vertrouwen van de patiënt voorop,’ stelt Habets. ‘Dat betekent dat de uitwisseling van gegevens veilig en betrouwbaar moet zijn. Dat stelt zowel eisen aan de systemen als aan de gebruikers. Wij willen daarbij niet over een nacht ijs gaan.’

De Eerste Kamer heeft besloten een beslissing over invoering van het EPD uit te stellen en zich op 9 december eerst nog in een hoorzitting te laten voorlichten.

Minister Klink wilde eigenlijk het EPD in 2010 in de lucht hebben. Maar de kans is zeer groot dat invoering eerst op regionaal niveau gaat plaatsvinden. Want Klink kan wel voorstander zijn van landelijke invoering, als ‘het veld’, de huisartsen dus, het niet zien zitten, dan gaat het niet gebeuren!

Vermoedelijk zullen de waarneem- en medicatiedossiers wat betreft veiligheid en privacy in 2010 uitgebouwd worden tot EPD-niveau. Ze worden landelijk uitwisselbaar en voor de patiënt thuis in te zien. Dan is er een basis-EPD, dat later – als gebleken is dat uitwisseling van gegevens veilig en betrouwbaar is – wordt uitgebouwd.

En dat is precies wat de huisartsen willen!

Bron: LHV

Lees ook:Nederlander positief over invoering Elektronisch Patiënten Dossier
Lees ook:10 miljoen Nederlanders positief over delen medische gegevens
Lees ook:Het doek lijkt gevallen voor Elektronisch Patiëntendossier
Lees ook:Elektronisch patiëntendossier komt er nu echt aan
Lees ook:Elektronisch Patiënten Dossier komt later

1 Reacties // Reageer

One thought on “Invoering landelijk elektronisch patiëntendossier op losse schroeven

  1. hans

    Klink wil hier iets mee bereiken ..Hermans van het CVZ zit erop te wachten hij vindt dat mensen die niet meer zijn te repareren of te oud zijn geen zorg meer te geven daar is dat EPD voor om u te controleren welke via de huisartsen gebeurt.
    Daarom zijn de huisartsen tegen want de staat kan die verplichten tot inzage van uw dossier heb ik gehoord.
    Fijne jongens die CDA en PVDA figuren.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>